Úvod Novinky Zaujímavosti Čumíte do PC aj neskoro v noci? Táto aplikácia vám pomôže ochrániť...

Čumíte do PC aj neskoro v noci? Táto aplikácia vám pomôže ochrániť váš zrak!

5
© ekekeee.com

F.lux je veľmi populárna nástroj, ktorý dokáže prispôsobiť vlastnosti displeja alebo monitoru dennej dobe. Večer aplikácia eliminuje vyžarujúce modré svetlo, vďaka ktorému nemôžeme zaspať alebo máme podráždené oči pri nočnom pozeraní do smartfónov alebo počítačov.

Modré svetlo je prirodzené pre slnečné dni. Vo večerných hodinách je ale prijímanie takéhoto sveta neprirodzené, vďaka čomu je mozog zmätený. Ten následne zastaví produkciu melatonínu, čo je hormón, ktorý sa stará o navodenie únavy a vysiela vášmu telu signály, ktoré vás v jednoduchosti dovedú do postele. Zdravá produkcia hormónu je veľmi dôležitá pre fungovanie celého tela.

Ak večer v posteli pozeráte do smartfónu (a to určite pozeráte), aplikácia f.lux vám to môže spríjemniť tak, aby netrpeli vaše oči a hlavne pokojný spánok. Niektoré smartfóny (napr. Xiaomi) alebo aplikácie pre čítanie kníh (Google Play Knihy) majú takúto funkciu „nočného režimu“ už implementovanú priamo v sebe. Na nástroji f.lux je najlepšie, že je dostupný pre širokú škálu zariadení a operačných systémov.

flux-accion

Pokiaľ teda trávite večeri a noci za počítačom, či už kvôli práci alebo zábave, určite vyskúšajte nástroj f.lux. K dispozícii je pre Windows, Linux, Mac a Android aj iPhone v root a jailbreak režime. Stiahnuť si ho môžete –z tejto oficiálnej stránky– bezplatne. Na nej si len vyberiete operačný systém, pre ktorý chcete nástroj f.lux nainštalovať.

V prípade operačného systému Android musíte mať pre použitie na smartfóne alebo tablete vykonaný root. Najnovšia verzia operačného systému iOS má funkciu nočného režimu vstavanú priamo od výroby. Apple ju nazval „Night Shift“.