Úvod Zaujímavosti Vďaka novej batérii nám telefóny vydržia nabité až týždeň, drony vydržia lietať...

Vďaka novej batérii nám telefóny vydržia nabité až týždeň, drony vydržia lietať hodinu

3

Je celkom jedno, ako veľmi sa výrobcovia snažia optimalizovať svoje zariadenia, nakoniec aj tak narazia na veľkú prekážku – lítium-iónové batérie. Výskumníci z University of Science and Technology v juhokórejskom Pohangu však majú riešenie.

Navrhli niečo, čo volajú miniaturized solid oxide fuel cell, teda nový akumulátor, ktorý by mohol nahradiť batérie v takmer všetkom, od telefónov až po drony. To však nie je všetko, využiť by ho mohli aj v elektromobiloch.

Univerzita píše, že je to celkom prvýkrát, čo niekto v batériách skombinoval pórovitú nerezovú oceľ a tenký elektrolyt a elektródy, ktoré sú „minimálnej tepelnej kapacity.“ Dôležitý je ale výsledok. Výkon a trvanlivosť takýchto batérií sú v porovnaní s lítium-iónovými akumulátormi neporovnateľne lepšie.

Čo sa využitia v bežnom živote týka, výskumníci tvrdia, že vďaka novým batériám dokážu s dronmi lietať vyše hodiny a smartfóny nabíjať raz týždenne. Či a kedy sa novinky dostanú na trh zatiaľ nevieme. Prospekt nabíjania telefónov raz týždenne však znie veľmi dobre.