Foto sociálna sieť Instagram, ktorá patrí Facebooku, si v posledných dňoch vyslúžila poriadnu dávku kritiky. Jej predstavitelia sa totižto rozhodli zaviesť algoritmus, ktorý výraznejšie zmení poradie príspevkov od užívateľov, ktorých sledujete.

Namiesto chronologického radenia fotografií sa mali príspevky zobrazovať na základe obľúbenosti, vášho vzťahu k prispievateľovi a pod. V podstate by išlo o spôsob, akým sa nám zobrazujú informácie na nástenke sociálnej siete Facebook. Predstavitelia Instagramu túto novinku obhajovali na základe zozbieraných dát od používateľov.

Podľa nich totižto užívateľom Instagramu unikne až 70 % fotografií, ktoré sa im zobrazia vo feede od prispievateľov a stránok, ktoré sledujú. Samotní užívatelia s tým ale nesúhlasili a vyjadrili protest, ktorý vyústil až do online petície. Pod tú sa podpísalo viac ako 320 tisíc ľudí.

Keďže technologickí lídri často hlásajú, ako načúvajú svojim používateľom, boli sme zvedaví, ako sa k tejto situácii postavia predstavitelia Instagramu. Tí aktuálne na sociálnej sieti Twitter zverejnili príspevok, ktorý hovorí, že svojich používateľov naozaj počúvajú a momentálne sa v chronologickom zobrazení príspevkov nič nemení. Zároveň prisľúbili, že pri prípadnej plošnej zmene budú používateľov informovať.

Zatiaľ teda môžeme Instagram používať veselo ďalej a bez zmeny zobrazovacieho algoritmu. Instagram ale zrejme nejaké zmeny zavedie, no určite prehodnotí ich rozsah a dopad na používateľov.