Úvod Hry 300 000 legálnych stiahnutí a viac ako 1,6 milióna pirátskych kópií. Táto...

300 000 legálnych stiahnutí a viac ako 1,6 milióna pirátskych kópií. Táto hra patrí medzi najkradnutejšie

8

Vývojári aplikácií a hier pre operačný systém Android majú niekedy hlavu v smútku. Ich softvér používa často nespočetné množstvo ľudí, no len zlomok z nich za appku alebo hru naozaj zaplatí. Inštalácia pirátskeho obsahu na platforme Android je až detinsky jednoduchá.

Ceny aplikácií a hier v obchode Google Play sa niekedy rovnajú šálke kávy, jednému pivu alebo pri drahších tituloch musíte investovať dve – tri alebo päť eur. Samozrejme nájdeme obsah aj v hodnote niekoľkých desiatok eur, toho je však minimum a ide skôr o navigácie a profesionálny softvér.

Napriek relatívne nízkym cenám v obchode Google Play je pirátstvo na platforme Android až nezdravo značné. Ak sa dá niečo získať jednoduchou cestou zadarmo, je jasné, že užívatelia sa o to pokúsia. Inštalačných .apk súborov je plný internet. Užívatelia ich veselo inštalujú aj s tým rizikom, že môžu byť cielene infikované vírusom alebo malvérom.

Ak sa pozrieme na aktuálne asi najkradnutejšiu hru, vývojárom rozhodne nezávidíme. Ide o retro hru Punch Club a táto klasika je dostupná aj pre PC platformu, Mac, Linux, a samozrejme mobilné zariadenia.

Na 300 000 legálnych zakúpení hry pripadá až 1 137 000 pirátskych kópií na desktopových systémoch a ďalších 500 000 kópií na mobilných platformách. Zo spomínaných 500 000 ukradnutých kópií až 90 % patrí platforme Android a 10 % systému iOS.

Pre vývojárov mobilného softvéru ide o značnú demotiváciu. Vývojári radšej vytvoria kvalitný obsah pre platformu iOS kde majú istotu, že v prípade záujmu zo strany používateľov dôjde ku kúpe. Pár eur snáď nikoho nezabije a aplikácie či hry by sme si mali kupovať tak, ako iný tovar. Inak bude v obchode Google Play jedného dňa chýbať skutočne kvalitný obsah.