Známa automobilová spoločnosť BMW v stredu oslávi sté výročie svojej existencie, čo samozrejme vzdá hold novým modelom. Automobilový priemysel za posledných 100 rokov napredoval veľmi rýchlym tempom a ďalších sto rokov zrejme aj bude.

Túto skutočnosť odráža aj nový model automobilky BMW, ktorý nesie označenie Vision Next 100. Samozrejme ide o futuristický koncept, pričom ho zahraničné média označujú ako vôbec najšialenejší koncept v portfóliu mníchovského BMW.

Autorstvo konceptu Vision Next 100 spoznáte podľa typických „obličkových“ mriežok chladiča v prednej maske vozidla, pričom ide asi o jediný prvok, ktorý by sa dal spojiť s konvenčnými automobilmi značky BMW. Celé predné sklo vozidla bude zobrazovať rozšírenú realitu o dianí pred vozidlom a jeho okolí. V podstate pôjde o displej, ktorý bude pracovať aj s interaktívnou prístrojovou doskou. Na nej sa nachádza 800 smart trojuholníkov, ktoré budú komunikovať priamo s vodičom. Vodič bude pre ovládanie auta a palubného systému používať gestá. BMW tento smart systém nazýva „živá geometria“.

Čo sa týka samotného ovládania, vodič môže šoférovať sám s tým, že sa mu na prednom skle displeji zobrazia vodiace čiary, ktoré mu budú ukazovať optimálnu dráhu. Samozrejmosťou sú rýchlostné upozornenia, automatické brzdenie pred prekážkou či komunikácia s inými podobnými vozidlami na ceste. V autonómnom režime sa volant zasunie do útrob vozidla, sedačky sa nastavia do pohodlnejšej polohy a predný displej môže namiesto cesty zobrazovať multimediálne prvky zábavy. V podstate tak budete batožinou a pri cestovaní si môžete pozrieť diel obľúbeného seriálu.

Najbláznivejším prvkom v novom „bavorkáku“ je však vychytávka s názvom „Companion“. Tá symbolizuje inteligenciu, konektivitu a dispozičnosť vozidla, ktorá sa učí návykom svojho majiteľa, resp. používateľa. Systém bude jednoducho automaticky vykonávať rôzne rutinné úlohy. Ak napríklad vie, že o štvrtej končíte v práci, auto samo vyparkuje z garáže a počká vás pred pracoviskom. Systém vodičovi poskytne aj poradenstvo ohľadom aspektov, ktoré ho na ceste stretnú a ktoré sa ho budú samozrejme týkať. Systém by sa dal nazvať akousi polo-umelou inteligenciou.

Nižšie nájdete plejádu fotografií, ktoré vám ukážu, čo si v BMW predstavujú pod pojmom automobil budúcnosti.

Vision Next 100 Vision Next 100 Vision Next 100 Vision Next 100 Vision Next 100 Vision Next 100 Vision Next 100 Vision Next 100 Vision Next 100 Vision Next 100