MSQRD. Týchto päť písmen momentálne svieti na domácej obrazovke obrovského množstva iPhone, ale už aj Android zariadení. Verzia pre Android je dostupná len pár dní, no aplikácia už stihla zmeniť majiteľa. 

Za appkou MSQRD stojí bieloruský startup Masquerade, ktorý s takýmto úspechom svojej aplikácie určite nerátal. Princíp aplikácie je jednoduchý. Pozriete sa do kamery predného fotoaparátu alebo namierite na niekoho tvár zadným fotoaparátom.

Tá sa zrazu premení na tvár nejakej celebrity, šimpanza, Obamu, tety Merkelovej alebo aj Jokera známeho z filmu Temný rytier. Čaro aplikácie tkvie okrem jednoduchosti v tom, že nová softvérová tvár pracuje aj s vašou mimikou. Samozrejme to nie je dokonalé, výsledok ale stojí za to.

Mnohí používatelia svoje videá alebo fotografie zhotovené s touto aplikáciou hojne zdieľajú na sociálnych sieťach a každý, kto takýto príspevok videl, appku väčšinou okamžite vyskúšal. Jej šírenie tak nabralo závratné tempo. Veľký potenciál v tejto aplikácii zrejme videla sociálna sieť Facebook, či skôr jej predstavitelia. Tí sa rozhodli aplikáciu kúpiť aj so všetkými jej maskami.

MSQRD

Koľko peňazí predstavitelia Facebooku „položili na drevo“ je neznáme, podstatné je, že MSQRD bude aj naďalej fungovať ako samostatná aplikácia pre iOS aj Android. Predpokladáme, že Facebook jej funkcionalitu časom nejakým spôsobom zakomponuje do samotnej sociálnej siete. Autori aplikácie si zase môžu do pamätí zapísať veľmi veľký úspech za veľmi krátky čas.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=me.msqrd.android“]