Microsoft si pre svojich zákazníkov a fanúšikov pripravil malý experiment. Išlo o chatovacieho robota Taya, ktorý bol napojený na umelú inteligenciu. Narážky bežných ľudí, ktorí sa ho snažili zviesť na zlé chodníčky nevydržal. Interakcia s ľuďmi ho mala postupne zdokonaľovať. Do 24 hodín však začal hlásať rasistické a sexistické poznámky.

Tay sa na internet dostal so slovnou zásobou bežného anglického mladíka. Nemôžeme povedať, že sme komunikáciu s Tayom nevyskúšali tiež. Jeho odpovede však mali veľmi ďaleko od poriadnej medziľudskej konverzácie. O to však predsa ale išlo. Microsoft ho chcel vďaka komunikácii s ľuďmi zlepšiť.

Rovnako sa zdá, že Microsoft Taya naprogramoval tak, aby si najviac rozumel s vekovou kategóriou od 18 do 24. Hneď od začiatku konverzácie sa chcel baviť o hudbe, filmoch alebo hrách. Tay si všetky reakcie „zapisoval“ a neskôr tieto poznatky ďalej využíval. Užil sa tak o charaktere ľudí, ktorí s nim chatovali.

Microsoft však musel experiment predčasne ukončiť. Tay sa totiž rozhodol, že na internet umiestni rasistické, aj sexuálne ladené komentáre.