Spoločnosť Google už pravidelne organizuje približne v polovici roka vývojársku konferenciu Google I/O, na ktorej okrem iného vždy ukáže aj náhľad na novú verziu operačného systému Android. Ten najskôr dorazí v prvej stabilnej verzii pre Nexus zariadenia niekedy koncom jesene. 

Ďalšia verzia Androidu ponesie označenie N tak, ako je podľa abecedného poradia zaužívané. O konkrétnejšom názve by tento rok mohla rozhodnúť samotná technologická verejnosť formou online ankety. Už teraz sa napríklad hovorí o názve Nutela.

Nová verzia Androidu už dávno nie je o revolúcii ale o evolúcii. Rovnako tomu tak bude aj v tomto prípade. Zatiaľ samozrejme nie sú známe žiadne presné detaily ani oficiálne informácie, predsa len sa ale už nejaký ten pohľad objavil. Týka sa notifikačnej lišty, respektíve spôsobu zobrazovania informácií.

Inovované oznámenia sa budú po novom zobrazovať v celej šírke, bez zbytočných oddelení medzi nimi. Každé upozornenie pritom zobrazí aj názov aplikácie, odkiaľ pochádza. Oznámenia budú po novom aj v jednotnej farebnej línii s menšími zobrazovanými ikonami aplikácií. Za veľkú výhodu považujeme vynovený prístup k rýchlym nastaveniam, ktoré zahŕňajú napríklad WiFi konektivitu, mobilné dáta, napájanie alebo LED blesk alá lampáš v tme (tit. obr.). Po kliknutí na rozširujúce tlačidlo sa samozrejme zobrazí celá ponuka rýchlych nastavení. Tie si budete môcť určite prispôsobiť podľa seba, minimálne čo sa umiestnenia priamo v notifikačnej lište týka.

Android-N android_n

Finálny look uvidíme až v lete tohto roku na konferencii Google I/O. Nový vzhľad je rozhodne funkčnejší a pôsobí celistvejšie. Sme zvedaví, aké ďalšie vizuálne novinky Android N prinesie. Medzi avizované novinky napríklad patrí aj absencia zásobníka na aplikácie v iOS štýle, či skôr možnosť jeho vypnutia alebo zapnutia.