Ako už iste viete, spoločnosť Google včera tak trochu prekvapila vypustením novej verzie operačného systému Android. Ide o verziu „N“, pričom sa jedná samozrejme o vývojársky náhľad a nie stabilnú verziu.

Tá nie je primárne určená pre bežné používanie, no vzhľadom na jej zverejnenie to samozrejme možné je, aj keď musíte rátať s rôznymi chybami. Tie vývojári postupne doladia do stabilnej verzie. Táto správa v prvom rade poteší všetkých majiteľov novších Nexus zariadení.

Doteraz, ak ste si chceli vývojársku verziu nového Android na svoj Nexus nainštalovať, potrebovali ste isté skúsenosti s manuálnym nahrávaním softvérového balíka čerstvého operačného systému. Síce nejde o žiadnu vedu, bežnému používateľovi to ale mohlo spôsobiť vrásky. Spoločnosť Google s novým Androidom N predstavila aj službu Android Beta Program.

Prostredníctvom nej si môžete nechať doručiť nový Android formou OTA, teda tak, akoby prebiehala klasická aktualizácia. Stačí navštíviť túto stránku –google.com/android/beta-, vybrať vaše zariadenie zo zoznamu podporovaných a už len počkáte na notifikáciu o aktualizácii. Tá má niečo málo cez 1 GB. Ak sa budete chcieť vrátiť k predošlej stabilnej verzii systému, stačí znovu navštíviť uvedenú stránku Beta programu a odhlásiť z nej svoje Nexus zariadenie. Android Beta Program je určený výhradne pre zariadenia Nexus 9, Nexus 5X, Nexus 6, Nexus 6P, Nexus Player a tablet Pixel C.