K slotu pre pamäťové karty sa pri najnovších smartfónoch vrátil aj Samsung. Jeho TOP model Galaxy S7 je oproti predošlej generácii vybavený práve takýmto slotom a užívatelia tento krok náležite ocenili.

Prostredníctvom pamäťovej karty si totižto vieme rýchlo a lacno navýšiť ukladací priestor pre naše dáta. Pamäťové karty sa okrem smartfónov používajú aj v iných zariadeniach, práve pre smartfóny ich však ľudia v súčasnosti kupujú najčastejšie. Aj pamäťové karty prechádzajú evolúciou, a to ako technologickou, tak cenovou.

Pri kúpe pamäťovej karty pre smartfóny, teda microSD modulu, väčšinu bežných používateľov zaujíma jej kapacita v kombinácii s cenou. Ak však zavítame do ktoréhokoľvek internetového alebo kamenného obchodu, pri tomto produkte nájdeme informácií oveľa viac. V prvom rade je namieste výrobca. K špičke patrí napríklad spoločnosť Kingston, ale chybu neurobíte ani pri spoločnosti Samsung alebo SanDisk. Následne si vyberiete kapacitu, pričom sú k dispozícii ako 32 GB modely pamäťových kariet, tak 64 GB alebo až 128 GB. Spoločnosť SanDisk napríklad v minulom roku predstavila až 200 GB pamäťovú microSD kartu. Pri výbere kapacity treba dbať aj na to, akú maximálnu kapacitu pamäťovej karty váš smartfón akceptuje. Samsung Galaxy S7 zvládne až 200 GB, lacnejší čínsky smartfón môže skončiť pri 32 GB tolerovanej hranici.

SDHC a SDXC

Túto štvoricu písmen nájdete pri každej pamäťovej microSD karte. Ide o formát pamäťovej karty, ktorý označuje množstvo dát, aké je možné na pamäťovú kartu uložiť. SDHC (Secure Digital High Capacity) dokáže uložiť 32 GB dát, SDXC (Secure Digital Extended Capacity) spracuje 64 GB dát a viac.

htc-one-m8

RÝCHLOSŤ

Okrem fotografií, videí alebo hudby si užívatelia radi presúvajú na pamäťovú kartu aj aplikácie. Nepísaným pravidlom je, že pamäťové karty spomaľujú smartfón, hlavne čo sa týka používania aplikácií uložených na nich. Pamäťová karta je externé médium a preto musí medzi ňou a interným úložiskom smartfónu prebiehať obojsmerné čítanie a zápis dát.

Pri pamäťových kartách v obchodoch ďalej uvidíme formulku „Class“ a pridružené číslo, napríklad „Class 10“. Táto hodnota hovorí, akou minimálnou rýchlosťou sa dáta zapisujú a čítajú. V tabuľke nižšie si môžete pozrieť hodnoty. Tie platia pre oba formáty SDHC a SDXC. Najlepšou voľbou pri výbere je logicky najrýchlejšia možnosť.

[table id=57 /]

Na trhu existujú aj pamäťové karty s extrémnou rýchlosťou zápisu a čítania dát. SanDisk Extreme Pro sa chváli rýchlosťou až 95 MB za sekundu.

SanDisk_Extreme_PRO

UHS

Popis pamäťovej karty môže byť spojený aj s formuláciou UHS. Ide o skratku Ultra High Speed. Pam. karty so štandardom UHS – I dokážu zapisovať dáta rýchlosťou až 104 MB/s, minimálna rýchlosť ale musí byť 10 MB/s. UHS – II dokáže zapisovať rýchlosťou až 300 MB/s pri minimálnej rýchlosti 30 MB/s. Tento druh kariet sa hodí napríklad pri zázname 4K a 2K videa.

Podstatné ale je, že v súčasnosti UHS štandard nepodporuje žiadny smartfón. UHS štandard má opodstatnenie pri digitálnych fotoaparátoch a kamerách. Vzhľadom na napredovanie technológií sa ale v budúcnosti pri smartfónoch zrejme dočkáme aj takejto natívnej podpory, a preto je dobré mať prehľad.

Strata dôležitých dát alebo rodinných fotografií vždy zamrzí. Preto sa pri výbere pamäťovej karty pre smartfón neriaďte len najnižšou cenou, ale pozerajte aj na kvalitu. Pamäťové karty sú v súčasnosti k dispozícii za veľmi priaznivé ceny a investovať pár eur navyše sa určite oplatí.