Nie je žiadnym tajomstvom, že japonský výrobca Sony patrí k najlepším producentom mobilných foto snímačov. Ich fotoaparáty používa veľké množstvo ostatných výrobcov vrátane Samsungu alebo LG. Sony sa dnes pochválilo úplne novým foto snímačom s označením IMX318.

Ten by sme mohli teoreticky vidieť v nadchádzajúcom high-end smartfóne Xperia Z6. IMX318 má 22,5 Mpx a prichádza s dvoma zásadnými vylepšeniami. Prvým je automatické zaostrovanie, ktoré pre tento proces používa tri osi. Ide o riešenie, ktoré Sony pri svojich fotoaparátoch použilo vôbec po prvýkrát. Pozadie technológie je samozrejme oveľa zložitejšie. Nám stačí vedieť, že fotoaparát zaostrí za neuveriteľné 0,03 sekundy a za 0,17 sekúnd zaostrí pri natáčaní videa v snímkovaní 60 fps.

Druhé vylepšenie spočíva vo veľkosti pixelov. V tomto prípade má jeden pixel rozmer iba jedného mikróna. Ide vôbec o najmenšiu veľkosť pixela, aká bola kedy pri fotoaparáte smartfónu použitá. Veľkosť pixelov je kľúčová, hlavne čo sa týka fotografovania za zhoršených svetelných podmienok.

Sony-IMX318

Sony si pripravilo a aj dvojicu krátkych videí, ktoré nové funkcie ukazujú v praxi. Oficiálne uvedenie na trh môžeme očakávať niekedy koncom júna 2016.