Úvod Novinky Aktuálne Silicon Valley vs. FBI: Najväčšie sociálne siete na strane Apple, John McAfee...

Silicon Valley vs. FBI: Najväčšie sociálne siete na strane Apple, John McAfee chce iPhone hacknúť

Boj o právo na súkromie začína.

2
Apple

Súčasne prebiehajúca aféra ohľadne sprístupnenia zadných vrátok do iPhone začína poriadne naberať na obrátkach. Po podpore zo strany internetového giganta Google prichádza pomocná ruka už aj od Facebooku a Twitteru. Spoločne tak vytvoria enormne vplyvnú koalíciu, s ktorou sa budú brániť pred nesmierne nebezpečnou situáciou – zničením nášho súkromia.

Šéf Twitteru to vyjadril slovami, že ďakuje za vodcovstvo a že Apple kryjú chrbát, čo je skutočne obrovské gesto. Facebook zase ostro kritizoval „požiadavky pre spoločnosti, ktoré môžu oslabiť ich bezpečnostný systém.“ Napätie medzi FBI a Apple za posledné dni badateľne narástlo. To sa zároveň odrazilo na zvýšenej mediálnej pozornosti a neskôr už aj verejnej.

Odsudzujeme terorizmus a máme skutočnú solidaritu s obeťami teroru. Ten, kto teroristické akcie chváli, ospevuje alebo dokonca plánuje, nemôže naše služby využívať,“ uviedla modrá sociálna sieť v oficiálnom vyhlásení na margo požiadavkám vyšetrovateľov jednej zo strelieb v USA. „Ak obdržíme zákonnú požiadavku od príslušných autorít, vyhovieme,“ čo pokračovalo až k slovám ako „budeme však pokračovať v agresívnom boji proti požiadavkám.“

Cook zverejnil list

Formovanie koalície zahájil nedávno publikovaný text priamo od CEO Apple. Tim Cook v ňom vyjadril odmietavý postoj, kde hájil naše práva na súkromie. Postavil sa proti požiadavke vlády a rozhodnutiu sudcu, ktorí od neho žiadali špeciálnu verziu softvéru pre ľudí z FBI, vďaka čomu by prakticky nadobudli prístup k zašifrovanému obsahu v iPhone – a nielen k tomuto – jedného zo strelcov zo San Bernardina, Kalifornie. Len po pár dňoch sa k nemu pridali viaceré významné mená zo Silicon Valley.

Expert na kyberbezpečnosť John McAfee dokonca FBI ponúkol, že on a jeho tím expertov sa môžu do iPhone hacknúť bez nároku na odmenu.