Project Beyond: Funkčný koncept 360 stupňovej kamery z roku 2014

Pred pár týždňami sa objavilo niekoľko náznakov, že Samsung chystá produkciu kamery, resp. fotoaparátu s 360 stupňovým záberom snímania. Dohady dnes dostali reálne kontúry a nový produkt sa bude nazývať Gear 360.

Gear 360 bude vybavený dvoma 180 stupňovými fotoaparátmi so šošovkami typu „rybie oko“. Celý prístroj budeme môcť spárovať so smartfónom prostredníctvom technológie Bluetooth alebo aplikácie Gear 360 Connect. Čo sa týka kompatibility, zatiaľ je potvrdená výhradne s ešte nepredstaveným smartfónom Galaxy S7. Predpokladáme, že časom Samsung medzi podporované zariadenia zaradí napríklad aj Galaxy Note5 či Galaxy S6. Výhodou je, že zariadenie Gear 360 je vybavené vlastnou integrovanou batériou, čiže sa nemusíme obťažovať s externými zdrojmi. Jej kapacitu a teoretickú výdrž zatiaľ nepoznáme. Neznáma je tiež kapacita internej pamäte, do ktorej sa budú 360 stupňové zábery ukladať.

Čo sa týka softvérovej základne, Gear 360 bude obsahovať vlastnú galériu, samostatnú aplikáciu pre ovládanie fotoaparátov, nebude chýbať HDR režim, možnosť nastavenia expozície alebo hodnoty ISO, vyváženie bielej a podobne. V režime jedného objektívu dokáže Gear 360 zhotoviť snímky v rozlíšení 1920 x 1920 pixelov. Pri použití oboch objektívov v 360 stupňovom režime budú mať zábery rozlíšenie 3840 x 1920 pixelov. Živý video prenos snímaný prostredníctvom tohto zariadenia bude zároveň možné sledovať na pripojenom smartfóne. Zatiaľ je otázne, či bude možné streamovať obraz aj do iných zariadení.

Samsung s novinkou Gear 360 rozšíri svoje aktivity v segmente virtuálnej reality. Po headsete Gear VR, pomocou ktorého môžeme virtuálnu realitu sledovať, predstaví aj zariadenie, pomocou ktorého ju budeme môcť aj tvoriť. Oficiálne predstavenie zariadenia Gear 360 sa bude zrejme odohrávať na jednom pódiu, spolu s predstavením smartfónu Galaxy S7. Udeje sa tak 21. februára za bránami podujatia Mobile World Congress 2016 v Barcelone.