Úvod Samsung Samsung Galaxy S7 Samsung Galaxy S7 vs. Galaxy S6: Aké zmeny prináša nová generácia?

Samsung Galaxy S7 vs. Galaxy S6: Aké zmeny prináša nová generácia?

18

Ešte výkonnejší, ešte krajší a ešte modernejší. Reč tu je o novej generácii vlajkovej lode so značkou Samsung, ktorú dnes konečne oficiálne predstavili. A čo nové Galaxy S7 teda prináša? Najviac zmien sa tentokrát odohralo pod kapotou, teda v útrobách konštrukcie, kde nájdeme naozaj výkonný a zároveň šetrný hardvér.

Vizuálne spracovanie tela smartfónu dostalo krajšie vyrobený hliníkový rámik, menej trčiaci hlavný fotoaparát a elegantnejšie krivky, čo si môžeme všimnúť najmä na zadnej strane prémiovej konštrukcie. Na výber máme z dvoch mierne rozdielnych verzií – klasickej Galaxy S7 s 5,1″ a Galaxy S7 edge s až 5,5″ displejom. Menšiu verziu teda nahradila mierne väčšia, čo však na druhú stranu znamená aj objemnejšiu kapacitu batérie.

Väčšina špekulácií sa nakoniec skutočne naplnila. Technické špecifikácie horúcej novinky pozostávajú z čipsetov Snapdragon 820 alebo Exynos 8890 (podľa spotrebiteľského trhu, EÚ dostane Exynos), 4 GB operačnej pamäte RAM, 12 Mpx fotoaparátu s menším clonovým číslom (f/1.7), microSD slotu či z certifikácie IP68, takže je zvýšená odolnosť predsa len k dispozícii. Poďme sa však teraz pozrieť na všetky podstatné rozdiely, ktoré medzi Samsung Galaxy S7 a minuloročnou generáciou Galaxy S6 existujú.

mwc-galaxy-s7-6

Konštrukcia

Ako sa už spomínalo, hlavné charakteristické črty staršieho modelu zastali viac-menej zachované. Samsung mal s minuloročným vizuálnym spracovaním skutočne veľký úspech, tak ho jednoducho vylepšil iba v malých, no o to podstatnejších detailoch. Zadná strana konštrukcie napríklad obsahuje viac oblé boky. Mobilné zariadenie navyše nepoškodí ani tekutina či piesok. Zvýšená odolnosť sa teda po dvoch rokoch konečne vrátila.

Viac vizuálnych porovnaní medzi Galaxy S6 edge a S7 edge nájdete na obrázkoch nižšie.

CbpiAQ-W4AEG4Wm
foto: @onleaks
CbpiC5SXIAIuAlj
foto: @onleaks
CbpiDUfWIAAiQoL
foto: @onleaks
CbpiFGPW8AA6VX9
foto: @onleaks

Displej

Stále Super AMOLED a stále Quad HD. Na výber sú však tentokrát až dve uhlopriečky – 5,1″ a 5,5″, takže milovníci phabletov nemusia čakať na august, kedy bol očakávaný príchod 5,7″ nástupcu za minuloročný Galaxy S6 edge plus. Rovnako netreba zabúdať, že prítomná AMOLED technológia prešla tak ako každý rok tradičným vylepšením. Displej navyše ponúka funkcionalitu Always On, ktorá zabezpečí, že bude – podobne ako pri LG G5 – neustále zobrazovať niekoľko užitočných informácií (čas, dátum, počet prijatých e-mailov).

IMG_1096

IMG_1091

Fotoaparát a video

Zvyšovanie počtu pixelov vo fotoaparátoch poznáme, čo ale znižovanie? Samsung sa vydal presne opačným smerom, akým sa uberal presne pred dvomi rokmi, kedy model Galaxy S5 a potom aj novší model Galaxy S6 priniesol 16 Mpx rozlíšenie. Dnes je však situácia úplne iná. Výrobcovia sa snažia rozlíšenie fotosenzorov zastaviť a pozornosť začínajú čoraz viac sústrediť na iné špecifikácie, aby tak dokázali ich smartfóny vyhotoviť svetlý záber aj pri zlých svetelných podmienkach. A Galaxy S7 nepredstavuje žiadnu výnimku. Novinka prichádza s 12 Mpx Dual Pixel senzorom a clonou f/1.7, takže fotografovanie v zlom svetle nebude žiadny problém.

mwc-galaxy-s7-5

Výkon a systém

Vyšší výkon asi ani nikoho neprekvapuje. Hardvérová výbava juhokórejskej novinky zahŕňa dve verzie – jedna (európska) dostane Exynos 8 Octa a ta druhá (USA a Čína) zase Snapdragon 820 od spoločnosti Qualcomm. Viac sa samozrejme očakáva od čipsetu Exynos, pretože za jeho vývojom stoja inžinieri zo Samsungu. Oba sú ale vyhotovené prostredníctvom 14-nanometrového procesu druhej generácie, takže oproti Exynos 7420 bude k dispozícii väčší výkon a nižšia spotreba. Praktické výsledky budeme poznať až po prvých testoch, pričom Samsung počas prezentácie uviedol, že CPU výkon celkovo narastie o 30% a GPU výkon zase až o 60%.

Vizuálne krajší TouchWiz by mal byť i trošku lepšie vyladený, uvidíme, aká bude ale nakoniec realita. Na Galaxy S6 fungoval takmer skvele, len občas nastal problém s operačnou pamäťou RAM.

Batéria

Vraj až dva dni. Galaxy S7 údajne na jedno nabitie zvládne vydržať viac ako jeden deň, pri bežnom používaní až okolo 48 hodín. Oproti Galaxy S6 mu totižto výrazne narástla kapacita batérie, a to až na 3000 mAh. 5,5-palcová verzia S7 edge plus má dokonca až 3600 mAh kapacitu, takže v tomto prípade môžeme očakávať naozaj veľa. Taká batéria by spolu s energeticky efektívnejším hardvérom mohla Galaxy S7 edge skutočne pri živote udržať dlhšie, ako je dnešný štandard. Samozrejme, viac dôveryhodnejších informácií nám už povedia prvé praktické testy.

mwc-galaxy-s7-10

Rýchle nabíjanie je vďaka Quick Charge 3.0 ešte rýchlejšie, pričom sa nezabudlo ani na podporu pre bezdrôtové nabíjačky. Na zasúvanie konektora však neslúži štandard USB Type-C s obojstranným slotom a konektorom, ale klasické microUSB.

mwc-galaxy-s7-4

Porovnanie špecifikácií s Galaxy S6

[table id=55 /]

Novinky z MWC vám prinášame vďaka

Najlepšia výbava za najlepšie ceny
To najlepšie z Číny za najnižšie ceny
Globálny predaj smartfónov, tabletov a RC modelov