Úvod Elektromobilita Tesla Nový elektromobil Tesla Model 3 bude v niektorých krajinách stáť iba 25-tisíc...

Nový elektromobil Tesla Model 3 bude v niektorých krajinách stáť iba 25-tisíc dolárov

3
Tesla Model S

Pôvodne predpokladaná cenovka za najdostupnejší model, aký automobilka Tesla Motors kedy vyrobila, by mala byť nakoniec ešte nižšia. Niektoré krajiny totiž poskytujú takzvané daňové stimuly, ktoré môžu sumu 35,000 amerických dolárov okresať aj na 25,000.

Niečo podobné je možné vo viacerých západných štátoch, vrátane USA či Holandska. Stimul v takom prípade predstavuje snahu štátu pomáhať s bojom proti klimatickým zmenám, ktoré dôsledkom vypúšťania emisií do atmosféry vznikajú. Cenovka 25-tisíc dolárov je samozrejme orientačná, pretože sa zatiaľ ešte nevie, aká presne bude tá základná. Znížiť by sa ale potenciálne dala až o 10-tisíc, pričom záleží, o aký štát v rámci globálneho trhu konkrétne ide.

Za súčasné elektromobily Model S z portólia spoločnosti Tesla zaplatia zákazníci aj takmer 3 krát viac, čo pri slabšej ekonomike výrazne vplýva na samotný predaj. Dostupnejšia verzia má byť preto určená pre krajiny ako je Slovensko, Česká republika, Maďarsko či Poľsko, kde si tak nákladné osobné vozidlo nemôže hocikto dovoliť. Výrazne nižšia cenovka zároveň znamená, že moderný americký výrobca použije aj slabšiu výbavu, keďže musí niekde šetriť. To sa taktiež týka výdrže na jedno nabitie, ktorá údajne zvládne slušných 300 kilometrov. Štvorkolesovú novinku zrejme oficiálne uvidíme už niekedy počas marca tohto roku a hromadná výroba začne niekedy koncom roka 2017. Ešte sa musí čakať na dokončenie stavby novej výrobnej fabriky v americkej Nevade.