Určite ste mnohí počuli o funkcii Continuum, ktorá dokáže smartfón s OS Windows 10 premeniť na desktopový operačný systém. Stačí smartfón pripojiť k externému monitoru prostredníctvom špeciálneho docku alebo cez Miracast

Na danej externej obrazovke sa vám objaví operačný systém Windows 10, pričom o jeho pohon sa postará pripojený smartfón. Zatiaľ je funkcia výsadou len najvýkonnejších smartfónov s OS Windows 10, výrobca Microsoft ale plánuje podporu aj pre čipsety strednej triedy, ktoré zastupuje napríklad Snapdragon 617.

Pokiaľ by sme niečo podobné hľadali pri operačnom systéme Android, hľadali by sme márne. Nádejou je však projekt Maru OS. Jeho princíp je podobný ako pri Continuum od Microsoftu.

Smartfón s operačným systémom Android pripojíte k externému monitoru prostredníctvom HDMI konektora. Na obrazovke sa následne objaví linuxová distribúcia Debian. Používať tak môžete plnohodnotný desktopový operačný systém s prehliadačom Firefox, kancelárskym balíkom LibreOffice alebo e-mailovým klientom Thunderbird. V desktopovom režime môžete normálne pristupovať k dátam v smartfóne, dvíhať hovory a dokonca je prítomná aj internetová konektivita. Jediným úskalím je podpora. Maru OS je založený na Androide Lollipop a v súčasnosti sa dá používať len so smartfónom Nexus 5.

maru-os-2

Projekt čaká ešte dlhá cesta k širokej využiteľnosti a maximálnemu používateľskému komfortu. V takomto spôsobe zdieľania operačného systému ale vidíme veľkú budúcnosť. Pokiaľ vás projekt Maru OS zaujal, navštívte jeho oficiálnu stránku, kde nájdete viac detailov.