Dnešný deň je skutočne výnimočný. Nie len, že budeme po prvý krát vôbec vidieť Galaxy S7, naše oči si práve teraz môžu ulahodiť na ďalšom hi-tech smartfóne z Južnej Kórey. A keďže LG G5 už poznáme od vrchu až po spodok, nezostáva nám nič iné, ako ho porovnať s predchádzajúcou generáciou.

Novinka – na rozdiel od G4 – prináša niekoľko výrazných zmien, vrátane farebnej a hlavne rozoberateľnej konštrukcie, ktorá poslúži na výmenu rôznorodých modulov alebo výmenu batérie. Taktiež je hneď na prvý pohľad vidieť, že smartfón pozostáva z jedného veľkého kusu kovu a hardvérové tlačidlá, ktoré slúžili na reguláciu hlasitosti alebo vypínanie a zapínanie smartfónu, boli presunuté zo zadnej na bočnú stranu. Zabudnúť však nesmieme ani na dvojitý fotoaparát či pridaný biometrický senzor na čítanie našich odtlačkov vrátane niekoľkých ďalších drobností.

original
LG G3 vs. G5

Dizajn a konštrukcia

Vizuálny vzhľad sa zmenil na nepoznanie. Vlajková loď LG G4 ponúkala kombináciu plastu a kože, G5 zase ponúka unibody telo z precízne opracovaný hliníku, čo zároveň znamená začiatok nového produktového portfólia výrobu. Všetky nadchádzajúce mid-range a high-end smartfóny od LG by totiž mali vyzerať veľmi podobne. K prémiovým materiálom je naklonených čoraz viac značiek, pretože azda každá už vie, že ignorovanie neustále rastúcich požiadaviek zo strany spotrebiteľov môže ohroziť schopnosť konkurovať. A to juhokórejský výrobca – ako vidíme – nechce. Dizajn oblej konštrukcie G5 spredu navyše pripomína dva roky starú generáciu LG G3.

12717669_1148578095153509_8534750490914803375_n

Displej

Čo sa týka kapacít zobrazovania, G5 opäť prináša krok vpred. Je to však už iba o detailoch, pretože viacero podstatných parametrov – okrem veľkosti – zostalo bez zmeny. Displej novinky disponuje jemným Quad HD rozlíšením, 5.3-palcovou uhlopriečkou (predtým 5.5-palcov), osvedčenou IPS LCD technológiou a po novom dokáže zobrazovať niekoľko užitočných informácií i bez toho, aby ho bolo potrebné poklepaním alebo stlačením hardvérového tlačidla rozsvietiť. Funkcia Daylight sa pre zmenu postará o to, aby bol displej dobre čitateľný za každých okolností (priame slnko).

145083

Fotoaparát a kamera

Systém fotografovania inžinieri z LG výrazne pozmenili. Ak sa pozriete na zadnú stranu modelu G5, uvidíte nie jeden, ale až dva foto senzory v rozlíšení 16 a 8 Mpx, ktorý disponuje až 135-stupňovým záberom snímania. Na čo je taká kombinácia ale dobrá? Duálna zostava nepredstavuje žiadnu veľkú novinku, počas uplynulých rokov ju ponúkalo viacer modelov od rôznych výrobcov. Netradičná hardvérová zostava ponúkne niekoľko zaujímavých výhod. Jednou z nich bude aj možnosť vyhotoviť širokouhlé a najmä kvalitnejšie fotografie. Viac bližších detailov sa však dozvieme až po prvých objektívnych testoch.

LG-G5 (2)

Výkon a systém

Oblasť výkonu, ktorú tentokrát zabezpečuje Snapdragon 820 a 4 GB operačná pamäť RAM, prešla bežnou inováciou. Čipset 820 by ale mal oproti verzii 808 z G4 ponúknuť oveľa viac, a to platí najmä o grafickom výkone, kde bude grafický procesor Adreno 530 skutočne excelovať. Aj v tomto prípade musíme počkať na benchmark testy, ktoré nám všetky súčasné špekulácie potvrdia alebo vyvrátia.

Taktiež treba ešte spomenúť, že softvéru časť tvorí Android 6.0 Marshamallow s vynoveným LG UX 5.0. Na ukladanie dát slúži zachované 32 GB úložisko, vrátane slotu, kde si môžeme zasunúť microSD kartu až do 200 GB.

Batéria

Vymeniteľná batéria pre fanúšikov smartfónov od LG predstavuje dosť podstatný detail. A aj preto zostala zachovaná, hoci G5 tvorí kovové unibody telo. Konštrukcia sa totiž dá jednoducho rozdeliť na dve časti, pričom tá menšia slúži na pripájanie a odpájanie alternatívnych modulov, ktoré budeme zasúvať do slotu miesto odňatej časti priamo pod displejom. Veľkosť batérie teda záleží iba od veľkosti našej peňaženky, pretože na pulty obchodov spolu s vlajkovou loďou dorazí niekoľko modulov s dodatočným rozšírením jej kapacity. Základ o veľkosti 2800 mAh budeme tak môcť rozšíriť o ďalších 1200 mAh, čo v kombinácii so 14 nm čipsetom Snapdragon 820 prinesie poriadne dlhú výdrž.

Vo výbave nechýba ani Quick Charge 3.0 na ešte rýchlejšie nabíjanie (83% za 30 minút!) či USB Type-C s obojstranným konektorom a slotom.

Bez asd

Porovnanie špecifikácií s LG G4

[table id=54 /]

Novinky z MWC vám prinášame vďaka

Najlepšia výbava za najlepšie ceny
To najlepšie z Číny za najnižšie ceny
Globálny predaj smartfónov, tabletov a RC modelov