Úvod Zariadenia „Hlúpe“ telefóny sú ešte stále v kurze: Predávajú sa na milióny

„Hlúpe“ telefóny sú ešte stále v kurze: Predávajú sa na milióny

19

Ak si myslíte, že sú obyčajné tlačidlové telefóny už „passé“, mýlite sa. Aj napriek najrozmanitejším ponukám smartfónov od najrozmanitejších výrobcov sa stále nájdu aj majitelia pre takzvané „hlúpe“ telefóny.

Inteligentné telefóny sú predovšetkým pre tých, ktorí dokážu naplno využiť všetky alebo aspoň väčšinu ponúkaných funkcií. Nájdu sa však stále aj takí, ktorým celá táto moderná technológia príde zbytočná a ostávajú pri starých jednoduchých telefónoch.

Čo je však zaujímavejšie, k spomínaným obyčajným telefónom  utekajú aj majitelia smartfónov. Prečo? Jednoducho pre dočasný únik z online sveta. Byť chvíľu offline je pre mnohých používateľov nemysliteľné, ale nájdu sa aj takí, ktorý si radi oddýchnu od notifikácií, e-mailov a rôznych upozornení. Áno, urobiť zo smartfónu nesmartfón bez pripojenia vie asi každý, ale na ako dlho? Určite poznáte to nutkanie prezrieť si, čo je nové vo svete internetu, na sociálnych sieťach a podobne. A práve preto to niektorí vyriešili práve úplne najobyčajnejším telefónom, ktorý sa k internetu pripojiť nedokáže.

Aj napriek obrovskej ponuke inteligentných telefónov existuje podľa Financial Times malý, ale aktívny trh s jednoduchými telefónmi, ktoré majú slúžiť len na telefonovanie a posielanie SMS správ. Samozrejme, väčšie percento ich zákazníkov tvoria ľudia, pre ktorých sú smartfóny zbytočné a drahé.

Podľa štatistík Strategy Analytics sa v minulom roku predalo v celom svete 44 miliónov obyčajných telefónov, čo síce vyzerá ako obrovské množstvo, no vedľa počtu predaných smartfónov je to zanedbateľný počet a len 2% svetového predaja mobilných zariadení.