Úvod Novinky Aktuálne Google stojí pri Apple: Spolu nechcú pre FBI odomknúť zašifrované telefóny

Google stojí pri Apple: Spolu nechcú pre FBI odomknúť zašifrované telefóny

0

Už ste asi počuli najnovší príbeh, v ktorom Apple bojuje proti americkej FBI v prípade nájdeného iPhonu strelca zo San Bernardina. Tá totiž chce aby pre nich Apple vytvoril zadné dvierka do zašifrovaného smartfónu, čím by získali prístup ku všetkým dátam.

Apple mal s FBI spolupracovať a rešpektovať takmer všetko, čo od nich chceli. Až na toto. Šéf Apple dokonca na webe Apple.com zverejnil svoje stanovisko, v ktorom svojich zákazníkov ubezpečil, že bezpečnosť iPhonov bude na prvom mieste, bez ohľadu na to, čo to bude stáť.

Ide o veľmi zaujímavý prípad, na ktorý môžete a určite aj máte svoj vlastný názor. Google sa ku celej kauze až doteraz vôbec nevyjadroval čím naznačovali, že sa možno prikláňajú k FBI. Po tonách zaslaných správ na sociálnych sieťach sa konečne vyjadril aj šéf Google, Sundar Pichai. Svojím príspevkom jasne podporil Apple.

Na kauzu reagoval aj šéf Google

V piatich tweetoch Pichai priznal, že vytvorením zadných dvierok do ich systémov by ohrozili súkromie svojich používateľov. Zároveň však priznal, že ak sú požiadavky úradov podčiarknuté platnými právnymi príkazmi, nemajú problém sprístupniť určité dáta. V porovnaní s tým čo si vyžiadala FBI je to však úplne iné.

Aký názor na to máte vy? Mali by spoločnosti ako Google a Apple na vyžiadanie sprístupniť prístup ku všetkým dátam?