Po viac ako roku vývoja a výskumu Facebook konečne spúšťa aktualizáciu na nové „reakcie“ k príspevkom. Prvýkrát v histórii budete k článkom, fotografiám či videám vedieť zanechať inú, než len čisto pozitívnu reakciu. Stačí podržať prst na tlačidle „páči sa mi to“ a okamžite budete mať k dispozícii reakcie ako „love“,„haha“, „wow“, „sad“ a „angry“. V slovenčine teda super, haha, žasnem, je mi to ľúto a štve ma to.

Stále však chýba tlačidlo „nepáči sa mi to.“ Facebook aj napriek tomu tvrdí, že mix reakcií bude po celom svete populárny. Vychádza totiž z dát nazbieraných počas testovania v Španielsku a Írsku. Novinka bude dostupná od dnešného dňa na webe, Androide aj na iOS.

Bolo pre nás nesmierne dôležité, aby sme prišli s niečím, čo je univerzálne

Zmena prichádza po tom, ako si vo Facebooku konečne uvedomili, že jednoduché „páči sa mi to“ niekedy nie je úplne ideálna reakcia. Nie je totiž na mieste „lajknúť“ smutné správy, zároveň však chcete nejako reagovať. Facebook preto zanalyzoval jednoslovné komentáre pod článkami a vytvoril zbierku základných reakcií.

Tlačidlo „páči sa mi to“ však na Facebooku ostáva ako hlavné a zobrazované bude vždy ako prvé. Aby ste objavili novú funkcionalitu, aplikácia vás na ňu upozorní. Ľudia, ktorí novinku testovali ju však našli veľmi rýchlo. Stačilo sa zahľadieť na nové farebné ikonky pod článkami. Namiesto celkového počtu „páči sa mi to“ odteraz Facebook začne ukazovať to, koľko ľudí reagovalo na daný článok. Spoločnosť si toto vyjadrenie zvolila hlavne kvôli tomu, aby to bolo čo najprehľadnejšie.

Nakoniec, reakcie budú dostupné pre súkromné, ako aj verejné profily (spoločnosti, atď.). To teda znamená, že ak chcete poslať reakciu „nahnevaný“ na nevhodný príspevok, budete tak môcť spraviť už dnes. Facebook však tvrdí, že zneužívanie reakcií bude sledovať. Zanechanie „haha“ na citlivé udalosti, ako napríklad úmrtie niekoho príbuzného radšej neskúšajte.