Úvod Novinky Konkurencia Ďalšia chyba Applu? Pre usmrtenie iPhonu stačí zmeniť dátum

Ďalšia chyba Applu? Pre usmrtenie iPhonu stačí zmeniť dátum

19

Ako sa hovorí – nikto nie je dokonalý, čo platí aj o nových zariadeniach rôzneho druhu. Výrobcovia tiež občas niečo prehliadnu, a tak potom musia znášať vlnu kritiky za to, že niečo nefunguje tak, ako by malo. Výnimkou nie je ani mnohými ospevovaný Apple, ktorý sa len nedávno „preslávil“ kauzou chyby 53. Tá zapríčinila to, že zariadenie, ktoré prešlo neznačkovým servisom sa pri aktualizácii iOS úplne zničilo.

Novinkou však je, že to nie je jediná chyba, ktorá pošle iPhone do technologického neba. Podľa videa, ktoré zverejnil server 9to5mac stačí nastaviť dátum v systéme na 1. januára 1970 a zariadenie následne reštartovať. Vinou nevysvetliteľnej chyby iPhone už nenabehne, skončí v akejsi slučke, z ktorej niet návratu. Keď však pripojíte mobil k počítaču, iTunes ho síce identifikujú a môžete obnoviť dáta, no nepomôže to. Pribudne vám tak zrejme dosť drahá dekorácia na poličke.

Zmenou dátumu je možné spoľahlivo zničiť akékoľvek zariadenie s iOS 8 a vyšším. Ohrozené sú teda všetky novšie iPhony, iPady a iPody touch s uvedenou výbavou. Avšak majitelia zariadení do verzie 5 môžu ostať kľudní, ich sa to netýka.

Istý užívateľ však zaznamenal rovnakú chybu po tom, čo v systéme zmenil časové pásmo z pekingského späť na newyorský. Podľa diskusného servera Reddit teda za všetko môžu časové pásma. Preto posun času o 46 rokov späť systém domýli natoľko, že už nezvládne nabootovať.

Je možné zabrániť úplnému zničeniu?

Množia sa však názory, že následky nemusia byť trvalé, na rozdiel od chyby 53. Na Twitteri sa objavilo, že by poškodený iPhone mal do 5 hodín znovu nabehnúť alebo pomôže aj výmena SIM karty. Zariadenie je však potom až neuveriteľne spomalené, preto je nutné zmeniť v systéme čas na aktuálny a aktualizovať zmenu.

Podľa serveru ArsTechnica je ďalšou možnosťou resuscitácie iPhonu úplné vybitie batérie, po ktorom sa čas automaticky zmení na aktuálnu hodnotu.

Je teda otázne, čo naozaj pomôže. Nikto z majiteľov iPhonu to však určite dobrovoľne skúšať nebude.