© zdnet.ccom

Vyzerá to, že operačný systém BlackBerry 10 postupne poputuje do zabudnutia podobne, ako v minulosti Symbian alebo MeeGo. Damian Tay, vrcholový manažér spoločnosti BlackBerry ozrejmil, že budúcnosť je naozaj v operačnom systéme Android.

V rozhovore pre indický Ecomoic Times Damian ďalej povedal, že spoločnosť sa do budúcnosti môže úplne zbaviť svojho operačného systému BlackBerry 10. Podmienkou ale je, aby sa im podarilo OS Android prispôsobiť k maximálnej bezpečnosti. Spoločnosti totižto záleží na bezpečnostnej certifikácii od vlád, ktoré sa stále spoliehajú na komunikáciu prostredníctvom zariadení BlackBerry. Ak by sa im to podarilo, BlackBerry by v budúcnosti vyrábal smartfóny výhradne len s operačným systémom Android.

Navyše, všetky podnikové riešenia, ktoré BlackBerry vytvorilo, a ktoré spoločnosť prevádzkuje, boli navrhnuté ako multi platformové. Vývoj smerom k Androidu bol teda prirodzený. Vo veľkej miere k prechodu na OS Android pomohli aj jeho aplikácie. Aplikačný ekosystém Google je oveľa objemnejší, a teda zaujímavejší pre používateľov. Operačnému systému BlackBerry 10 patrí v USA len 0,7 % trhový podiel. Viac už má aj Windows Phone. A to je čo povedať.

Koncom minulého roka 2015 sa dokonca objavili informácie, že BlackBerry v tomto roku pripraví ďalší smartfón s Androidom. Ten by mal reprezentovať strednú triedu a mal by byť prirodzene lacnejší.