Úvod Konkurencia Apple Apple musí zaplatiť 625 miliónov dolárov za porušovanie patentov

Apple musí zaplatiť 625 miliónov dolárov za porušovanie patentov

2

Sudca rozhodol, že kalifornské jabĺčko musí previesť na účet spoločnosti bez výrobkov a služieb viac ako pol miliardy amerických dolárov. Dôvodom sú sporné patenty, ktoré vraj Apple využívalo vo vlastných komunikačných aplikáciách FaceTime a iMessage.

Informoval web tnw.co.

Patentový troll VirnetX neponúka žiadne produkty, no aj napriek tomu zrejme už čoskoro rozprávkovo zbohatne. Stačilo mu nebezpečné patentové portfólio, prostredníctvom ktorého môže cez súdy naháňať TOP značky a pýtať od nich kompenzáciu za využívanie patentovaných vynálezov, riešení a technológií. Zaujímavosťou ale je, že nejde o prvý prípad, kedy tento troll pýtal od Apple niekoľkomiliónovú sumu z veľmi podobného dôvodu. A treba taktiež samozrejme podotknúť, že vyhral.

Sme prekvapení a zmätení verdiktom a budeme bojovať aj naďalej. Naši zamestnanci nezávisle dizajnujú túto technológiu už veľa rokov, máme taktiež niekoľko patentov aby sme toto duševné vlastníctvo mohli chrániť. Všetky štyri patenty VirnetX boli patentovým úradom uznané ako neplatné. Situácie ako táto jednoducho iba poukazujú na to, že je extrémne potrebná patentová reforma,“ uviedol hovorca kalifornského giganta na margo rozhodnutia súdu, hoci nejde v porovnaní so ziskom spoločnosti o extrémne vysokú sumu.

VirnetX ešte v roku 2012 získal cez 300 miliónov dolárov, vrátane 1-percentného podielu z predajov iPhone a tabletu iPad. Medzi požiadavkami bola aj žiadosť o zmenu používateľského prostredia aplikácie na realizáciu videohovorov, čo však ale vďaka zásahu právnikov Apple neskôr nakoniec neprešlo.