Úvod Novinky Zbohom Wi-Fi: Do smartfónov mieri Li-Fi s 100x vyššími prenosovými rýchlosťami

Zbohom Wi-Fi: Do smartfónov mieri Li-Fi s 100x vyššími prenosovými rýchlosťami

16
Počuli ste už o Li-Fi? Je to technológia, o ktorej sa už o pár mesiacov začneme dozvedať viac a viac informácií. Navrhnutá bola tak, aby v budúcnosti pomaly ale isto vyradila zastaralú Wi-Fi.

Li-Fi je založená na prenose dát pomocou svetla. Vďaka inovatívnemu využitiu LED dokázali vedci dosiahnuť rýchlosti až 224 gigabitov za sekundu.

Ak si myslíte, že je to len teoretická rýchlosť, nemýlite sa. Je to skutočne tak. Spomínaných 224 gigabitov za sekundu predstavuje približne 28 GB/s, čo je teda poriadny náklad. Keď estónski vedci technológiu otestovali v „bežnom svete,“ podarilo sa im dosiahnuť prenosovú rýchlosť 1 GB/s. Stále celkom slušné, že? Ide teda približne o stonásobne vyššiu rýchlosť, než v prípade Wi-Fi.

Prečo to vlastne spomíname? Vyzerá to tak, že prvé spoločnosti už začali pracovať na zakomponovaní nového štandardu do svojich zariadení. Jednou z nich je aj Apple, ktorý do iOS 9.1 vložil informáciu „LiFiCapability“. So zaujímavou správou prišiel Chase Fromm, ktorého poznatky neskôr potvrdil aj server Apple Insider.
Článok pokračuje nižšie
lifi

Li-Fi ešte v roku 2011 vynašiel Harald Haas pracujúci na University of Edinburg. Jednoduchým zapnutím a vypnutím jedinej LED žiarovky dokázal preniesť oveľa viac dát, než akýkoľvek vysielač na blízku. Len si to predstavte. Za jedinú sekundu teoreticky dokázal preniesť 18 filmov, každý o veľkosti 1,5 GB.

Nová technológia je založená na Visible Light Communication (VLC), médiu, ktoré využíva viditeľné svetlo medzi 400 a 800 terahertzov (THz). Takáto komunikácia v extrémne zjednodušenej forme funguje ako morzeovka. Vypnutie a zapnutie dokáže poslať odkaz, ktorý dokáže druhá strana zaznamenať a spracovať. Ak by ste sa báli blikajúcej domácnosti či kancelárie, tak nemusíte. LED žiarovky dokážu „blikať“ tak rýchlo, že si to nemáme šancu všimnúť.

Tak čo, tešíte sa na budúcnosť?