RemixOS a jeho prostredie so spustenými aplikáciami

Z operačného systému Android sa za uplynulé roky stal obrovský fenomén a aj vďaka tomu rozšíril svoje pole pôsobnosti do ostatných elektronických zariadení – po mobiloch a tabletoch dorazil do automobilov, hodiniek či televízorov. Zaujímavosťou je ale fakt, že osobné počítače sme v neustále rastúcej Android rodinke zatiaľ nevideli, hoci ide o produkt, ktorý stál pri vzniku digitálneho veku. Jedno je teda isté. Kto vyplní túto dieru na spotrebiteľskom trhu schopným softvérovým produktom, bude mať postarané o poriadne ružovú budúcnosť. Systém RemixOS, ktorý sme vyskúšali, tieto ambície naozaj má. A to aj napriek tomu, že za ním priamo nestojí sám veľký Google.

Klásť si však zbytočné otázky vôbec nemusíme. Internetový gigant záujem o Android pre počítače nemá z jedného pomerne jednoduchého dôvodu – pracuje na alternatívnom operačnom systéme Chrome, ktorým poháňa jeho notebooky. Google by si tak robil zbytočnú internú konkurenciu, čo nikdy v histórii neprinieslo nič dobré. Rad je preto na nezávislých vývojároch, ktorí sú schopní priniesť jeden z najpopulárnejších softvérových projektov do jedného z najpopulárnejších zariadení na svete v takej forme, že bude vhodný na dennodenné používanie, a to buď doma alebo v práci.

remixos

Čo je to RemixOS?

RemixOS predstavuje akúsi vizuálnu kombináciu medzi Windows 10 a OS Android s relatívne novým Material dizajnom. Dá sa používať aj popri inom operačnom systéme a je vyžadovaných niekoľko hardvérových prvkov, ktoré umožňujú rýchly zápis aj čítanie prostredníctvom USB rozhrania. Jeho základy však spočívajú v Androide, aký poznáme z mobilných zariadení, a preto nám umožňuje inštaláciu aplikácií z obchodu Google Play.

Rovnako stojí za zmienku, že RemixOS má na svedomí spoločnosť Jide Technology, ktorú založili traja bývalí inžinieri z Google.

Čo všetko je potrebné na inštaláciu?

  • USB 3.0 (alebo 2.0) kľúč s kapacitou aspoň 8 GB
  • Stiahnuté súbory (ISO a aplikácia na tvorbu boot USB)
  • PC alebo notebook, ktorý vie čítať bootovacie USB kľúče a má čipset so 64-bitovou architektúrou (Intel alebo AMD)

Ja som mal počas testu k dispozícii USB kľúč s kapacitou 8 GB, čo zároveň predstavuje najnižší kapacitný limit. Taktiež je medzi požiadavkami USB rozhranie v generácii 3.0, čo ale niektorí šikovní používatelia prekukli, a tak zistili, že si vystačíme aj s dostupnejším USB 2.0. Tvorcovia RemixOS však odporúčajú rýchlosť zapisovania aspoň 20 MB za jednu sekundu.

Pred bootom RemixOS si môžete vybrať z dvoch možností – buď si ho spustíte ako hosť, a tak sa nič nikde neuloží alebo ako takzvaný rezident, kde už vaše nastavenia či aplikácie zostanú uložené aj pri ďalšom spustení operačného systému.

Test rýchlosti ma však pred prvým spustením systému aj napriek prítomnosti USB 3.0 slotu a USB 3.0 kľúča v mojom notebooku upozornil, že dosahovaná prenosová rýchlosť predstavuje iba 4 MB za sekundu. Upozornenie taktiež obsahovalo text, podľa ktorého nemusí bootovanie prebehnúť úplne hladko. To sa ale nakoniec nestalo, stačilo počkať pár sekúnd a onedlho sa predo mnou objavili základné nastavenia.

Pokiaľ máte USB kľúč pripravený (naformátovaný), stiahnite si tieto dva súbory, vďaka ktorým vytvoríte bootovací kľúč. V balíčku preto nájdete ISO súbor systému a jednoduchú aplikáciu, ktorá sa postará o všetko dôležité. Iba ju spustíte, vyberiete stiahnutý ISO súbor, určíte destináciu (USB kľúč) a o pár minút máte všetko pripravené. Potom už iba reštartujete váš počítač, vyberiete bootovanie z USB a následne zvolíte, či má systém vaše dáta ukladať alebo nie.

Systém RemixOS sa neinštaluje, takže vás prvotné spustenie nebude otravovať s výberom diskovej partie (takzvanej partície) a jej formátovaním. Počítač ho vždy spúšťa priamo z vloženého USB kľúča.

Prvé skúsenosti

Keď som uvidel a počul používateľské prostredie RemixOS, veľmi rýchlo som zistil, že to, čo mám pred sebou, je naozaj pravý Android. Tlmené tóny kliknutí či otvárania aplikácií mi boli okamžite známe. To isté platí o minimalistických grafických prvkoch, ktoré vám budú až veľmi dôveryhodne pripomínať grafické spracovanie populárneho Material UI z čistého Androidu.

Hlavnú systémovú lištu nájdete v spodnej časti obrazovky. V základnom tvare pozostáva zo spúšťača aplikácií, tlačidla na krok späť a na zobrazenie plochy, manažéra sťahovania či vizuálnych informácií o sile Wi-Fi signálu, zostávajúcej energie v batérii alebo čase/dátume. Nájdete v nej ale aj nástroj na rýchle uvoľnenie operačnej pamäte RAM.

test-remixos-1Takto vyzerá pracovná plocha s ikonkami nainštalovaných aplikácií

test-remixos-6Spúšťač aplikácií (takzvaný launcher)

Po prvotnom spustení nájdete v ponuke predinštalovaných aplikácií niekoľko základných softvérov, vrátane kalkulačky, správcu súborov, hodiniek, budíka, prehrávačov multimédií a ďalších. Dokonca som medzi nimi našiel i aplikáciu na používanie webkamery, ktorá fungovala perfektne.

Android aplikácie je možné inštalovať priamo z obchodu Google Play. Keďže ale operačnému systému chýba certifikácia od internetového giganta, Obchod Play tu zatiaľ nenájdete. Znamená to, že musíte cez základný internetový prehliadač stiahnuť túto aplikáciu na aktiváciu služieb Google Play a po povolení inštalácie externých zdrojov v nastaveniach ju aj rovno nainštalovať. Majte však na pamäti, že tento krok môže fungovanie RemixOS značne spomaliť. Našťastie existuje ešte jedna alternatíva.

TIP: Ak by obchod Google Play nechcel inštalovať vami vybrané aplikácie, skúste opraviť čas v systéme. Ak mešká alebo je popredu, zrealizujte jeho manuálnu korekciu. Mne osobne táto metóda fungovala bez ďalších komplikácií.

Miesto inštalácie obchodu Google Play môžete skúsiť ručné sťahovanie jednotlivých aplikácií priamo z webu apkmirror.com. Pri prítomnosti rýchleho USB kľúča a USB rozhrania počítača to bude všetko fungovať bez akýchkoľvek väčších problémov. Môj pomalý prenos dát s rýchlosťou 4 MB/s ale vôbec nestačil. Keď som za použitia prehliadača Google Chrome otváral webstránky, cítil som značné, až niekoľkosekundové záseky. To isté platí i o iných aplikáciách a po ručnej inštalácii služieb Google Play to bolo ešte horšie. Dôležité ale zatiaľ je, že všetky aplikácie a hry, ktoré som vyskúšal buď priamo cez obchod alebo prostredníctvom vyššie spomenutého webu, fungovali.

test-remixos-4Pozeranie videa cez predinštalovanú aplikáciu MXPlayer

test-remixos-3Používateľské prostredie predinštalovaného prehliadača súborov

Nainštalované aplikácie sa dajú spúšťať dvomi spôsobmi. Buď pôjdete cez vytvorený odkaz – teda ikonku – na ploche alebo rovno cez launcher, ktorý zobrazíte rovnako ako vo Windows legendárnu ponuku „Štart“ (tlačidlo s logom RemixOS v ľavom dolnom rohu).

Aplikácie môžete používať vo veľkosti, v akej sa zobrazujú aj na displejoch mobilných zariadení. Taktiež si ich môžete maximalizovať na celú obrazovku. V takom prípade však zrejme občas postrehnete, že niektoré z nich nemajú svoje používateľské prostredie na takú veľkosť uhlopriečky prispôsobené, takže zostane v používateľskom prostredí veľa nevyplneného miesta.

Keďže ide o Android, tak ani v tomto prípade nesmie chýbať notifikačná lišta (pravý dolný roh) s dodatočnými tlačidlami rýchleho prístupu na tvorbu screenshotov, nastavenie otáčania obrazovky alebo aktiváciu či deaktiváciu režimu „Nerušiť„. A ako už zrejme mnohí tušíte, podobá sa na lištu zo systémov OS X a Windows 10.

test-remixos-5

Nastavenia systému a notifikačná lišta

Hlavné menu nastavení nepredstavuje nič komplikované. Samotné možnosti používateľa sú oproti iným systémom pre osobné počítače výrazne užšie. V menu nájdete základné nástroje na nastavenie klávesnice, myšky, displeja, internetového pripojenia alebo dátumu a času. Rovnako obsahuje kategóriu s názvom „Experimentálne funkcie„, kde sú v ponuke zatiaľ nestabilné, ale užitočné funkcie.

Oplatí sa vyskúšať?

Ak patríte medzi náruživých fanúšikov Androidu, RemixOS určite odporúčam aspoň na krátky test. Ide však zatiaľ iba o alfa verziu, takže funkcionalita, ako aj grafické spracovanie môže vykazovať pomerne veľké množstvo chýb. Mňa osobne bavil asi polhodinu, potom som ho iba sklamane vypol. Uvidíme však, čo so sebou prinesie finálna verzia, ktorá by už mohla ponúknuť plnohodnotný Google Play Store. Či sa v ňom ale tak skoro objavia aj optimalizované aplikácie, je veľmi nepravdepodobné. Skôr by som to videl na alternatívny softvérový obchod priamo od tvorcov operačného systému a bližšiu spoluprácu s vývojármi.