Úvod Zaujímavosti Stephen Hawking: Stroje a technológie sú pre ľudstvo najväčšou hrozbou

Stephen Hawking: Stroje a technológie sú pre ľudstvo najväčšou hrozbou

1
Stephen Hawking

Nie je prvý a určite ani posledný – reč je o kontroverzných výrokoch jedného z najuznávanejších teoretických fyzikov na tejto planéte. Podľa slov Stephena Hawkinga by sme mali byť pred robotmi a modernými technológiami trošku viac obozretnejší, pretože pre nás vraj predstavujú potenciálne nebezpečenstvo.

Vedec má obavy z raketového pokroku vedy aj technológie, čo údajne zvyšuje šancu, že o pár tisícročí ľudstvo postihne katastrofa, informuje web RT.com.

Naše vesmírne kolónie nebudú realitou ešte najbližších 100 rokov, takže by sme mali byť veľmi opatrní,“ uviedol Hawking v rozhovore pre magazín Radio Times. Niečo podobné sme pritom mohli počuť trošku dávnejšie, kde spolu s Elonom Muskom a ďalšími TOP osobnosťami z technologickej a vedeckej sféry upozorňovali ľudí aj s ich vládami o možnom riziku. To vraj môže nastať, ak neustriehneme vývoj umelej inteligencie, ktorá nás dokáže predbehnúť, a tak i ovládnuť.

Tentokrát sa ale kritika skôr týkala supermoderných zbraňových systémov či nebezpečných vírusov z laboratórií.

Nebudeme zastavovať doterajší progres, alebo ho dokonca otáčať, musíme rozoznať nebezpečenstvá a ovládať ich,“ čím mal zrejme na mysli, že pokrok bude v nadchádzajúcich rokoch rýchlejší a rýchlejší, takže je – povedané na rovinu – nezastaviteľný. Jediným efektívnym riešením by preto mohol byť inštinkt, ktorý nás pri prešľapoch diskrétne upozorní.