Smartfóny sa v posledných rokoch zdokonalili tak, že dokážu konkurovať nielen klasickým kompaktným fotoaparátom, ale aj zrkadlovkám. Pre zhotovenie skvelých záberov, napríklad na dovolenke, vám jednoducho stačí vytiahnuť smartfón z vrecka nohavíc.

Samozrejme, ak chcete aby vaše video vyzeralo skvele, siahnuť musíte po drahších smartfónoch, ktoré dokážu natáčať videá už aj v 4K rozlíšení. Zhotoviť kvalitné videá dokážu aj zariadenia strednej alebo nižšej triedy, pričom dnes už je viac-menej štandardom Full HD rozlíšenie.

Nižšie nájdete päť všeobecných tipov, vďaka ktorým sa vám podarí natočiť skutočne kvalitné videá.

Natáčajte videá horizontálne

Ak ste boli niekedy napríklad na koncerte a pozerali ste sa okolo seba, určite ste natrafili na niekoho, kto točí záznam v režime na výšku. Z hľadiska držania smartfónu a pohodlia je to určite fajn, no zhotovené video už také super nie je. Ak ho budete následne pozerať trebárs doma na televízore, po stranách uvidíte nepríjemné čierne pruhy. Videá točte vždy so smartfónom v horizontálnej polohe, teda na šírku.

scr

Používajte statív

Pokiaľ sa nechystáte točiť v teréne alebo za pohybu, určite používajte statív. Samozrejme nemusíte kvôli nemu utekať do najbližšieho obchodu s foto technikou alebo mobilným príslušenstvom. Aj improvizované riešenia sú v tomto prípade veľmi funkčné. Buďte kreatívni. Pre ukotvenie smartfónu postačia napríklad aj obyčajné kolíky na prádlo. Cieľom statívu je stabilizovať zábery a nemať tak doslova roztrasené video. Aj napriek softvérovým funkciám stabilizácie pri drahších smartfónoch je fyzická stabilita na nezaplatenie.

Use-a-tripod-or-improvise

Svetelné podmienky

Kvalitná fotografia je závislá od dobrých svetelných podmienok a to isté platí aj pri videách. Áno, smartfóny sú vybavené LED bleskom, ten je však pri videách skôr núdzovým riešením a postará sa napríklad o neprirodzenú reprodukciu farieb. Pokiaľ točíte video doma, odostrite závesy alebo použite externé zdroje sveta. Dobre poslúži aj stolná LED-ková lampa a podobne. Pokiaľ točíte vonku, dajte si pozor aby zdroj svetla alebo slnko neprichádzalo od zadu točeného predmetu.

nexus5XPamäť

Internú pamäť drvivá väčšina používateľov pred natáčaním videa so smartfónom nekontroluje. Pokiaľ ste vlastníkom 64 GB verzie zariadenia alebo používate objemnejšiu pamäťovú kartu, v poriadku. Pri bežných 16 GB smartfónoch môže byť taký dlhší Full HD záznam problém. 1080p záznam pri 60 fps si privlastní približne 200 MB z kapacity internej pamäte a pokiaľ ju máte plnú, kamera sa vypne. Zbytočne tak môžete prísť o záznam niečoho unikátneho.

ScrÚprava videa

Ak budete s nahrávaním videa hotoví, je tu ešte jedna možnosť, ktorá urobí video dokonalejším. Tak, ako existuje nespočetné množstvo aplikácií pre úpravu fotografií, podobne môžete vylepšiť aj video záznamy. Aj najznámejšie aplikácie z tejto kategórie sú Viva Video a KineMaster. Ich používateľské prostredie je intuitívne, takže by mal s nimi vedieť narábať každý. Odkazy do Google Play nájdete nižšie.

edit

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.quvideo.xiaoying

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nexstreaming.app.kinemasterfree“]

Ak poznáte ešte nejaký zaručený tip, sem s ním. Radi ho my, ako aj ostatní čitatelia uvidíme v diskusii nižšie.