Úvod Novinky Aktuálne Slovákov začali odpočúvať novým systémom. SIS si už poradí aj so Skype...

Slovákov začali odpočúvať novým systémom. SIS si už poradí aj so Skype či Hangouts!

Tajná služba Slovenska zapla modernejší systém odpočúvania. Neujdú im ani hovory uskutočnené v službách Skype či Google Hangouts.

58

To je presne to, čo sme (ne)chceli počuť. Slovenská informačná služba (SIS) už spolu s políciou a colníkmi niekoľko týždňov odpočúva telekomunikačnú prevádzku svojich občanov cez nový odpočúvací systém. Výhoda? SIS tým získala prístup k novým technológiám, ako napríklad ku hovorom cez Skype či Google Hangouts.

Ako server SME píše, nový systém nahradil infraštruktúru, ktorú kúpila SIS v roku 1995, teda ešte za vlády Vladimíra Mečiara.

Po novom vedia tajné služby a policajti nielen odpočúvať telefonické rozhovory, nový systém dokáže zachytávať aj dáta, ktoré prenášame napríklad pri surfovaní na webe, posielaní multimediálnych správ (MMS) alebo telefonovaní cez Skype,vysvetľuje SME.

Operátori inštalovali zariadenia pre odpočúvanie

Infraštruktúra odpočúvania je zložená z dvoch základných častí. Stanice a terminálu na strane polície či tajnej služby a základne na strane operátora. Odpočúvanie teda funguje len vtedy, keď sú prítomné zariadenia na oboch stranách.

Keď je všetko pripravené, do počítaču už stačí zadať len číslo a odpočúvanie môže začať. Tajná služba operátorom nariadila inštaláciu odpočúvacích zariadení ešte minulý rok.

Zariadenie malo byť podľa informácií servera Živé zakúpené ešte v roku 2011, teda počas minulej vlády.