Spoločnosť MediaTek, podobne ako Qualcomm, vyrába pre množstvo smartfónov procesorové jednotky rôznych typov a výkonov. MediaTek má skôr status ekonomickejšieho výrobcu, to však neznamená, že nedokáže poskytnúť vysokú kvalitu. Práve naopak.

Ich nový procesor Helio P10 je vytvorený 28 nm technológiou a charakterizuje ho osem jadier Cortex-A53 s maximálnym taktom 2,0 GHz. Zabudnúť nemôžeme na pridružený 700 MHz grafický čip Mali-T860 MP2. Táto procesorová jednotka podporuje napríklad 4 GB operačnú pamäť RAM LPDDR3 alebo LTE konektivitu na úrovni CAT. 6.

Čipové sady tohto výrobcu si obľúbili hlavne čínski výrobcovia smartfónov a inak tomu nebude ani v roku 2016. Podľa najnovších správ má byť týmto procesorom vybavených až 100 rôznych smartfónov z dielne približne 50-tich výrobcov.

MediaTek-Helio-P10

Okrem toho sa v tomto roku 2016 môžeme tešiť aj na pokrokový procesor Helio X20, ktorý je vybavený až desiatimi jadrami. Ten si nájde cenu hlavne k high-end zariadeniam. Vyzerá to, že v tomto roku sa v segmente strednej triedy odohrá poriadna bitka o zákazníka. Rôznych mid-range smartfónov bude požehnane a výrobcovia budú musieť staviť hlavne na dostupnejšiu cenovú politiku. To je samozrejme výhodou pre nás, konečných spotrebiteľov.

Boli by ste ochotní zaplatiť za čínsky smartfón možno aj od menej známeho výrobcu, alebo ste verní „tradičnej ponuke“ typu Samsung, LG, Sony a pod.?