Úvod Návody POZOR: Falošné microSD karty zaplavili Slovensko. Takto zistíte či kupujete originál

POZOR: Falošné microSD karty zaplavili Slovensko. Takto zistíte či kupujete originál

15

Malé kartičky určené do zariadení ako napríklad to smartfónov či fotoaparátov, zvané microSD karty, sú naozaj šikovné. Keď si to tak zoberiete, tak na kúsok elektroniky veľkej asi ako menší necht sa zmestí celá diskografia takmer akejkoľvek kapely či všetky časti Game of Thrones. Sú naozaj parádne.

Na druhej strane, falošné microSD karty až také parádne nie sú. Je takmer isté, že budú oveľa pomalšie, než ich originálna verzia a dokonca v nich nečakajte ani toľko miesta, koľko uvádzajú na obale. Ako ich však rozlíšiť? Prichádzajú totiž v obale, ktorý je takmer identický s obalmi čestných výrobcov ako napríklad Samsung, Kingston či SanDisk.

Aký je rozdiel medzi originálom a fakeom?

Možno sa vám už stalo, že ste si kúpili microSD kartu a telefón sa vám zrazu spomalil natoľko, že sa nedal používať. Možno sa to stalo s vašim digitálnym fotoaparátom alebo iným zariadením. Ako príklad si môžeme zobrať jedného nešťastníka, ktorý si kúpil 64 GB microSD kartu, nainštaloval ju do smartfónu a uspokojil sa, že má dosť miesta na všetky svoje multimediálne potreby. Nemohol sa viac mýliť.

Telefón mu začal blbnúť, sekať a celkovo sa správal zvláštne. Pátraním prišiel na to, že to spôsobovala jeho nová microSD karta.

Mnohé z dnešných „fakeových“ microSD kariet síce majú na obale napísané, že disponujú 32, resp. 64 GB kapacitou, v skutočnosti však môžu ponúkať len 8 GB. Vaše zariadenie však kvôli softwarovému ošetreniu v microSD karte bude ukazovať dostupnú kapacitu, ktorú výrobca udáva na balení. To spôsobí, že telefón sa na kartu bude snažiť nové súbory zapísať. Docieli však jedine to, že sa buď prepíšu už nakopírované dáta, čím sa zničia alebo vám karta vyhodí chybu.

Okrem toho sa môžete pripraviť na to, že takéto karty budú pomalé a to poriadne. Zabudnite na bleskové reakcie a pripravte sa na minúty absolútneho utrpenia. Ak sú vám takéto príznaky povedomé, možno by ste mali preveriť či náhodou nemáte sfalšovanú verziu.

Ako vyzerajú falošné microSD karty?

Veľmi podobne, ako tie originálne. Pri bližšej inšpekcii však môžete nájsť rozdiely, ktoré ich nakoniec prezradia. Hlavným rozdielom je hlavne kvalita potlače kariet, ako aj jej balenia. Ak sa vám teda nezdá kvalita potlače, je dosť možné, že sa pozeráte na napodobeninu.

fake1
Originál (vľavo), napodobenina (vpravo)
fake2
Originál (vľavo), napodobenina (vpravo)
fake3
Táto karta má mať kapacitu 256 GB a má ju vyrábať Samsung. Ani jedno z toho nie je pravda
fake4
Napodobenina (vľavo) na obale neuvádza kapacitu. Originál (vpravo) ju uvádza. Napodobenina pritom ponúka 5 GB kapacitu

Ako sa vyhnúť falošným microSD kartám?

Ako vždy, dávajte si pozor, odkiaľ kartu kupujete. Rovnako si zistite, aká drahá by mala byť karta s vami požadovanou špecifikáciou. Ako príklad uvedieme kartu z eBayu, ktorá sa dá s uvádzanou kapacitou 512 GB kúpiť za 10 dolárov. Teraz si zoberieme, že orignálna microSD karta s polovičnou kapacitou, 200 GB stojí 99 dolárov. Na vypočítanie veľkej pravdepodobnosti nepravosti teda netreba vysokú, strednú ba dokonca ani základnú školu.

512gb
Táto microSD karta sa na eBayi predáva za cenu do 10 dolárov. Uvádza, že ponúka 512 GB kapacitu

Mám kartu, ako zistím či je originálna?

Skúsiť môžete napríklad aplikáciu SD Insight, ktorá preverí výrobcu, kapacitu, model a dátum výroby karty. Originálne karty zobrazia pod políčkom „Manufacturer“ logo výrobcu zariadenia.

sd-insight

Tie sfalšované v drvivej väčšine nie. Môže sa však stať, že sa logo nezobrazí ani pri originálnej karte. Preto treba túto metódu overovania skombinovať aj s bližšou inšpekciou, ktorú sme rozobrali vyššie.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.humanlogic.sdi“]

Zdroj: PhoneArena