Úvod Zaujímavosti Powerbanky a ich skutočná kapacita: Aká je pravda?

Powerbanky a ich skutočná kapacita: Aká je pravda?

14

V dnešnom svete plnom smartfónov s jednodňovou výdržou sa z powerbánk, teda externých batérií, stali extrémne populárne zariadenia. Ako to však je s ich kapacitou? Je to tak, ako výrobca uvádza na obale alebo nás opäť zavádzajú? Čítajte ďalej.

S pekným vysvetlením celej problematiky prišiel web Xiaomifans.cz, ktorý podotkol, že s kapacitou, ktorú vidíte na obale nie je všetko na kostolnom poriadku. Ako príklad si môžeme zobrať takú powerbanku od Xiaomi či už v 10 400 mAh alebo 16 000 mAh prevedení.

Keď nemá toľko, koľko vravia, tak koľko vlastne?

Pre zistenie, že batérie v skutočnosti naozaj nemá 10 000 mAh kapacitu stačí jednoduchý test. Stačí, ak sa pokúsite nabiť telefón s batériou o kapacite 3 000 mAh a zistíte, že sa vám ho trikrát nabiť v žiadnom prípade nepodarí. Prečo tomu tak je?

xiaomi-bateria-20000-mah-1
Reálna kapacita 20 000 mAh batérie od Xiaomi pre nabíjanie smartfónov je 12 700 mAh

Podľa informácií z Xiaomifans.cz výrobcovia zvyknú výrobcovia označovať kapacitu powerbanky podľa článkov, ktorými ju osadia. To je práve problém, ktorý zmiatol nejedného z nás. Batériové články majú uvedenú kapacitu vždy pri nižšom napätí, teda niekde okolo 3,6 – 3,7 a výstupnom prúde 1A. Keď hodnoty prepočítate na napätie 5V potrebné pre napájanie mobilných telefónov a započítate účinnosť článkov, ako aj prevodník DC-DC z 3,6 – 3,7 V na 5V, dostanete úplne inú hodnotu.

Pre výpočet skutočnej kapacity powerbanky nám poslúži táto rovnica:

Udávaná kapacita PB x typové napätie článku/5 (napätie potrebné pre koncové zariadenie) x účinnosť PB

Účinnosť powebánk výrobcovia udávajú často v hodnote okolo 90%, Xiaomi dokonca až 93%. Tak si to poďme celé dosadiť a zistíme, akú kapacitu má taký 10 400 mAh model.

10 400 x 3,6 / 5 x 0,93 = 6 964 mAh

Toto je už oveľa reálnejšia, aj keď menej atraktívna hodnota, než tá, ktorá je uvádzaná na obale. Náš imaginárny telefón s 3 000 mAh batériou teda nabijeme dvakrát a nie trikrát, ako by ste sa mohli domnievať.

Výrobcovia teda nejednajú úplne fér. Taký Xiaomi však skutočnú hodnotu uvádza aj na samotnom obale powerbanky, stačí len lepšie pohľadať. Tak čo, vedeli ste, ako to je v skutočnosti s kapacitou externých batérií?