Úvod Apple iOS 9 Týchto 5 vecí vie iOS lepšie ako Android

Týchto 5 vecí vie iOS lepšie ako Android

13
Android a iOS

Debaty o tom, ktorý operačný systém ponúka lepšie funkcie či krajšie používateľské prostredie nie sú ničím novým. Sú tu odkedy Android aj iOS existuje. A vyzerá to tak, že ešte chvíľu v obľube dvoch neustále hádajúcich sa fanklubov zotrvajú. Teraz však od nich odbočíme.

Tieto informácie od odborníka na mobilné technológie totiž pochádzajú priamo z praxe, čo z nich robí overené a nie iba teoretické fakty s neobjektívnym charakterom. Test zahŕňal dlhodobé používanie systému iOS, pričom dotyčný patrí medzi spokojných majiteľov Android zariadení, ktoré používa už niekoľko rokov. Nižšie uvedené dôvody môžete preto považovať za maximálne dôveryhodné.

Testovací scenár

Shawn De Cesari z tech webu AndroidPolice používa svoje mobilné zariadenia ako každý bežný používateľ. Do denného programu preto patria sociálne siete, počúvanie hudby, surfovanie na webe, komunikácia prostredníctvom e-mailov, aplikácií, telefonátov a správ či fotografovanie. Svoje smartfóny nerootuje a nemá ani obľubu v alternatívnych ROMkách. Za personifikáciu považuje maximálne tak výmenu pozadia alebo nové usporiadanie ikoniek na ploche.

A ako vďaka vlastným skúsenostiam zistil, týchto 5 vecí momentálne zvláda iOS od Apple lepšie ako konkurenčný Android od Google.

1. Záloha

Android má možnosť zálohovať niekoľko dôležitých kategórií údajov z nastavení zariadenia, nejde však v žiadnom prípade o plnohodnotnú zálohu, ktorá by ho neskôr obnovila do posledného detailu. Čo je teda dôvod, v čom sa nemôže s ponukou iOS rovnať.

iOS umožňuje dva typy záloh. Prvá je takmer to isté ako v prípade Androidu, druhá prebieha cez iTunes v osobnom počítači a dokáže uložiť úplne všetky nastavenia, aplikácie a iné prispôsobenia zo strany používateľa.

Redaktor Shawn De Cesari zároveň nezabudol spomenúť, že v obchode Google Play existujú celkom schopné zálohovacie alternatívy od tretích strán. Takúto dôležitú funkcionalitu by ale mal tak populárny operačný systém ponúkať už vo svojich základoch.

2. Volania a SMS v každom zariadení

Shawn sa na základnú podporu odvoláva aj pri volaniach alebo SMSkách, ktoré fungujú v rámci celého portfólia produktov od spoločnosti Apple. Ak vlastníte iPhone, máte požadovanú verziu operačného systému iOS a okrem toho používate aj iPad alebo systém OS X, vaše prichádzajúce telefonáty môžete bez komplikovaných inštalácií a nastavení prijať cez počítač alebo tablet. Dôležité je, aby bol všade prihlásený rovnaký iCloud účet, aby sa zrealizovalo jednorázové spárovanie cez krátky kód a aby bol iPhone v dosahu Bluetooth konektivity komunikujúcich zariadení.

Opäť netreba pripomínať, že aj v tomto prípade existuje veľký počet náhrad od iných vývojárov. Podstatné ale je, aby mal takú možnosť Android priamo od Google. Ak mu nerobí problém vyvíjať autonómne vozidlá, integrácia zdieľaného telefonovania a odosielania krátkych textových správ bude hračkou.

3. Softvérové aktualizácie

Keďže Android poháňa smartfóny a tablety nie len od Google, ale od viacerých svetových výrobcov, dátum sprístupnenia aktualizácií pre jednotlivé modely s rozdielnymi značkami býva badateľné odlišný. Jedna skupinka zákazníkov ju dostane skôr, iná zase neskôr. V prípade Nexus zariadení býva čakacia doba najkratšia. Tých je ale na trhu zanedbateľne málo.

Samozrejme, aj tu existuje alternatívna možnosť, kde sú aplikované ručné inštalácie aktualizačných balíčkov. Ide však o zbytočné komplikácie, ktoré by operačný systém s intuitívnym ovládaním mať určite nemal. Keď sa Apple rozhodne sprístupniť aktualizáciu systému, do pár dní si ju nainštaluje také množstvo používateľov, o ktorom sa Google môže iba snívať. A preto vyzerajú Android štatistiky o podiele jednotlivých verzií tak biedne.

4. Život batérie

Hoci táto oblasť s príchodom verzie Android 6.0 Marshmallow výrazne pokročila, na energetický manažment iOS vraj stále nemá.

Podľa skúseností Shawna drží iOS nainštalované aplikácie poriadne na uzde. To znamená, že im nedovolí hocikedy aktualizovať dáta prostredníctvom procesu na pozadí, ktoré spotrebovávajú batériu aj keď je displej smartfónu zhasnutý. V Marshmallow síce pribudli funkcie Doze a App Standby, ako sme sa ale dozvedeli, ich fungovanie nie je údajne zatiaľ príliš efektívne. Doze navyše funguje iba ak sa mobilné zariadenie vôbec nepohybuje, takže pri nosení po vreckách nohavíc šetrenie energie fungovať určite nebude.

5. Nastavenia notifikácií

Ďalšou slabosťou Androidu sú notifikácie a ich nastavenia. Problém však spočíva v absencii jedného centrálneho prehľadu všetkých možností, ktoré súvisa s oznamovaním prichádzajúcich upozornení, a nie v komplexnosti. Keď chcete vypnúť zobrazované okienko s notifikáciou v hornej časti displeja, musíte otvoriť nastavenia systému. Ak ale chcete vypnúť zvuk upozornenia iba pre konkrétnu aplikáciu, nezostáva vám nič iné ako ju spustiť a otvoriť jej nastavenia.

Používateľ iOS komplikácie podobného typu nepozná. Tento operačný systém totiž poskytuje všetky dôležité nastavenia upozornení na jednom jedinom mieste.