Úvod Zaujímavosti Týchto 6 technologických inovácií ovplyvní našu budúcnosť

Týchto 6 technologických inovácií ovplyvní našu budúcnosť

Ako bude všetko okolo nás vyzerať za pár rokov? Technologický pokrok nezastavíme, práve naopak. Jeho rýchlosť bude ešte len naberať na obrátkach.

6
foto: wikimedia.org

Náš svet sa v priebehu následujúcich rokov zmení na nepoznanie. Prídu nové technológie, ktoré ovplyvnia každý aspekt života všetkých ľudí na Zemi. TOP manažéri popredných korporácií a odborníci na IT popísali niekoľko podstatných megatrendov, kde vystúpi do popredia umelá inteligencia, hi-tech roboti, virtuálna realita a veľa ďalších sci-fi prvkov.

Kontroverzná vízia našej budúcnosti zaznela pred pár dňami na Svetovom ekonomickom fóre v Davose, vo Švajčiarsku.

Dokument „Hlboká zmena: 21 spôsobov, ako softvér pretransformuje globálnu spoločnosť“ uvádza šesť základných oblastí, ktoré nás a naše okolie zmenia moderné technológie o 180 stupňov. Všetko bude prepojené so všetkým – vytvorí sa tak obrovská digitálna sieť s enormne rýchlym dátovým prenosom. Špecialisti to nazývajú aj ako Internet vecí (Internet of Things), respektíve Internet druhej generácie.

Vstupujeme do doby, kedy vďaka pokrokom v softvéri prebehnú dôležité sociálne premeny,“ uvádza dokument na prvých stranách počas príhovoru. Poďla Erika Brynjolfssona z MIT ide o príchod ďalšej vlny robotiky, kde už nebudú stredobodom pozornosti stroje a ich fungovanie, ale ich vzájomné prepojenie bez použitia akéhokoľvek káblu.

Prichádza druhá éra strojov – Erik Brynjolfsson, MIT

Všetkých 6 megatrendov, ktoré nás majú podľa tohtoročného Svetového ekonomického fóra pretransformovať na vyspelú digitálnu spoločnosť, nájdete nižšie.

Ľudia a internet

Prvý trend hovorí o ľuďoch, teda o nás a spôsoboch, ktoré sa oproti tým súčasným na nepoznanie zmenia. Počítače a smartfóny majú nahradiť zariadenia poskytujúce prístup do rozšírených virtuálnych realít, na čom už teraz pilne pracuje Samsung, Microsoft aj Sony.

Spôsob, akým sa ľudia spájajú medzi sebou, s informáciami a svetom okolo nich sa prostredníctvom kombinácie rôznych technológií zmení. Nositeľné zariadenia a čipy zlepšia prítomnosť ľudí v digitálnom svete, umožnia im realizovať interakciu s objektmi a inými ľuďmi za pomoci nových spôsobov.

Počítače, komunikácia a ukladanie

Pokračujúce zmenšovanie veľkostí a nákladov na počítače či konektivitu predstavuje exponenciálny rast v potenciáli pristupovať a využívať internet. Všetko to bude viesť do všadeprítomnej počítačovej sily, kde bude mať každý prístup k superpočítaču vo vlastných vreckách a s takmer neobmedzeným interným úložiskom.

Ďalší trend naráža na smartfóny, ktoré nazýva superpočítačmi. Tie sú schopné byť všade tam, kde sme aj my – samozrejme okrem prostredí, kde by sa elektronický produkt mohol poškodiť. Sú nám teda kedykoľvek a akokoľvek k dispozícii.

Internet vecí

Všetko okolo nás budú snímať pokročilé senzory. Doma, na prechádzke, v práci, nájdeme ich jednoducho úplne všade. Všetky sa navyše prepoja cez spoločnú dátovú sieť, cez ktorú v zlomku sekundy poskytnú veľmi cenné informácie.

Predstavia menšie, lacnejšie a inteligentnejšie senzory – v domoch, vo veciach a príslušenstve, mestách, dopravných a energetických sieťach a taktiež vo výrobných procesoch.

Umelá inteligencia a veľké dáta

Exponenciálna digitalizácia vytvorí exponenciálne viac dát – o všetkom a o každom.

V skratke povedané – príslušné autority nadobudnú prístup k obrovským množstvám dát, ktoré im údajne pomôžu realizovať správnejšie rozhodnutia. Poskytnú im však aj informácie o každom človeku na planéte. O tom čo robí, čo ma rád, aké ma zlozvyky, priateľov a veľa iného.

Zdieľaná ekonomika

Z digitálnej diaľnice sa čoskoro stane TOP miesto na realizáciu jednoduchých aj komplexných podnikaní. Prídu nové príležitosti preraziť na spotrebiteľskom trhu, nové spôsoby a nové metódy na tvorbu zisku.

Internet prechádza zmenou v ústrety sietí a sociálnych či ekonomických modelov založených na platformách.

Digitalizácia hmoty

Fyzické objekty budú vyrábané z čistých materiálov cez 3D tlač, cez proces, ktorý transformuje priemyselnú výrobu, ktorý umožňuje tlačiť produkty doma a ktorý poskytuje veľa príležitostí aj pre zdravotnícke odvetvie.

Trojrozmerné tlačenie hmotných objektov prinesie revolúciu naprieč celým priemyslom. Výrobné fabriky prejdu razantnými zmenami, budú môcť produkovať za nižších nákladov a pri vyššej kvalite. 3D tlač vyrába konštrukcie z jedného kusu, teda bez akýchkoľvek prerušení. Znižuje sa tak riziko, že by mohla práve v týchto oblastiach prasknúť.