Úvod Zaujímavosti Tieto technologické inovácie ponúknu smartfóny v roku 2016

Tieto technologické inovácie ponúknu smartfóny v roku 2016

3
USB Type-C

Každý jeden rok na spotrebiteľskom trhu s inteligentnými telefónmi bol doteraz niečim výnimočný a súčasný nebude samozrejme žiadnou výnimkou. Od roku 2016 sa očakáva nástup až štyroch inovačných trendov, ktoré sú v súčasnosti ešte len pri ich počiatočnom zrode.

Tešiť sa preto môžeme na skener očí, 3D dotyk, obojstranné USB Type-C či odolnejšie displeje. Všetky alebo časť z týchto vlastností ponúknu nadchádzajúce vlajkové lode. A nielen tie. Niečo z toho začnú postupom času prinášať aj dostupnejšie smartfóny zo strednej triedy, predovšetkým z Číny.

Spomenuté inovácie sme mali príležitosť vidieť a skúsiť už v niektorých minuloročných modeloch. Takzvaným 3D dotykom disponuje napríklad Huawei Mate S a moderným slotom Type-C zase celý rad Android zariadení až po nové Nexus smartfóny. Tento rok sa však stanú akýmsi zaužívaným štandardom.

Skener očí

Podobný typ biometrického zabezpečenia momentálne ponúka niekoľko ázijských mobilných telefónov. Technológia sa preto zatiaľ objavuje iba sporadicky. Väčšina používateľov dokonca ani len netuší, že niečo také vôbec existuje. Tento rok ju však doslovne „odpáli“. Oproti skenovaniu odtlačkov ponúkne intuitívnejšie ovládanie či rýchlejšie reakcie. Skenerom očí by mal disponovať aj Samsung Galaxy S7 alebo LG G5.

3D dotyk

Túto funkcionalitu trh až donedávna vôbec neponúkal, teda aspoň medzi smartfónmi nie. Force Touch (alebo 3D dotyk) dostali ešte dávnejšie hodinky Apple Watch, potom nový MacBook 2015 a nedávno iPhone 6s. Pár týždňov pred jeho predstavením bol ale na trh uvedený model Mate S od Huawei, ktorý mu tak zobral očakávané prvenstvo. Tento rok ich budú nasledovať ostatní konkurenti, pretože ide o budúcnosť dotykovej interakcie.

3D dotyk umožňuje dotykovému panelu rozoznávať úroveň sily stlačenia displeja našim prstom, na základe čoho potom aktivuje príslušnú funkciu – napríklad zobrazenie náhľadu do e-mailovej schránky po silnejšom stlačení ikonky danej aplikácie.

USB Type-C

Nové rozhranie prinieslo jednu zásadnú výhodu – obojstrannosť. To znamená, že sa už viackrát nemusíme „vytáčať“ nad tým, keď sa náhodou pri zapájaní nabíjačky netrafíme. Eliminuje sa tak zásadný problém so súčasným microUSB slotom a konektorom. Aj preto je USB Type-C budúcnosťou. Prsty v tom ale taktiež má podpora pre štandard USB 3.0 a vyššie, čo znamená rýchlejšie nabíjanie a rýchlejší prenos dát.

Type-C v súčasnosti nájdeme v pomerne početnom množstve mobilných zariadení, vrátane celokovového tabletu Xiaomi Mi Pad 2. Tento trend začiatkom roka 2016 markantne narastie a odštartuje začiatok novej éry príslušenstva.

Odolnejšie displeje

Smartfón Motorola Droid Turbo 2 nemá v oblasti odolnosti ochranného sklíčka displeja asi žiadnu konkurenciu. Ak by ste ho totiž chceli poškriabať, museli by ste si dať naozaj záležať. Práve to môže pomôcť nočnej more každého majiteľa dotykového zariadenia. Pokiaľ výrobcovia zabudnú na profit z predaja dodatočných súčiastok, superodolné sklá zažijú nádherne ružovú budúcnosť.