Zaujímavý a hlavne cenovo dostupný smartfón Huawei Honor 5X si odbije trhový štart v USA koncom januára a spoločnosť nezabudla ani na „starý kontinent“. Európski zákazníci si môžu zakrúžkovať dátum 4. február 2016.

Zariadenie Huawei Honor 5X vyniká prémiovým kovovým telom, do ktorého je osadený 5,5 palcový IPS displej s FHD rozlíšením. Pod ním tiká procesor Snapdragon 615 (takt 1,5 GHz, osem jadier), ktorému asistuje 2, resp. 3 GB operačná pamäť RAM (v závislosti od modelu). 16 GB interné úložisko môžete ďalej rozšíriť prostredníctvom microSD kariet až na úroveň 128 GB.

Zadný fotoaparát má 13 Mpx (Sony IMX230), pod ním nájdeme aj snímač odtlačkov prstov a predná jednotka má 5 Mpx s clonou f/2.0. Smartfónu nechýba 3000 mAh batéria a Android vo verzii 5.1.1 Lollipop s prisľúbenou aktualizáciou na najnovší Marshmallow. Zariadenie meria 151,3 x 76,3 x 7,9 mm pri váhe 158 gramov.

Európsky trhový štart prezradil online predajca vmall.eu, na ktorého stránke prebieha odpočítavanie práve do dátumu 4. február 2016. Ak na tejto stránke zadáte svoj e-mail, obdržíte zľavový promo kód, ktorý vám dá zľavu 20 £/€ na nákup tohto zaradenia a ďalších 10 £/€ pre iný ďalší nákup. Problémom je, že bonus platí len pre vybrané krajiny, ktorými sú Veľká Británia, Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Belgicko, Holandsko, Portugalsko a Švajčiarsko. Huawei Honor 5X sa ale určite objaví aj na našom trhu či u susedov v Čechách. Oficiálnu maloobchodnú odporúčanú cenu sa zrejme dozvieme až po oficiálnom uvedení. Čo sa týka americkej cenovky, tá bude atakovať 200 dolárovú hranicu a pokiaľ by sa cena v takomto duchu, no len v eurách pohybovala aj u nás, zariadenie určite stojí za zváženie.

honor5x

Huawei v poslednej dobe priniesol na trh niekoľko naozaj podarených smartfónov, ktoré sa postarali o veľmi pozitívne trhové čísla a spokojnosť používateľov. Spoločnosť si napríklad z podujatia CES 2016 odniesla až 16 ocenení v priebehu troch dní (viac v minulom článku TU).