Úvod Zaujímavosti Google aj Apple majú problém: V USA nechcú smartfóny so silným šifrovaním

Google aj Apple majú problém: V USA nechcú smartfóny so silným šifrovaním

0

Ako smartfóny s operačným systémom Android vo verzii 6.0 Marshmallow, tak aj iPhone disponuje funkcionalitou, ktorá zašifruje všetky citlivé používateľské dáta. To sa však zrejme nepáči tvorcom zákonov zo slnečnej Kalifornie.

Pokiaľ by ich snaha nevyšla nazmar, obyvatelia amerického štátu, kde má svoje sídlo veľké množstvo popredných technologických korporácií, môžu mať so súkromím celkom vážny problém. Od roku 2017 tak budú – ak návrh legislatívy náhodou prejde – musieť výrobcovia integrovať metódu, ktorá umožní smartfón jednoducho dešifrovať alebo odomknúť. Ak ju niektorý model náhodou nedostane, konkrétny predajca môže byť pokutovaný vo výške až 2 500 amerických dolárov, informuje web Cnet.com.

Nakoľko nemá napríklad spoločnosť Apple prístup ku zabezpečovacím kódom majiteľov iOS smartfónov, vzdialený prístup údajne nedokáže poskytnúť ani v prípade, že úrad získa povolenie priamo od sudcu. Po prípadnom schválení kontroverzného zákona preto nastane nielen pre spotrebiteľov z Kalifornie dosť závažná komplikácia. Na obavy má totiž nárok i Google alebo kanadské BlackBerry.

Podobný zákon dostal štátny senát aj v New Yorku, z čoho vyplýva, že sa niekto snaží eliminovať účinnú ochranu digitálneho súkromia bežných ľudí. Na schválenie je ale potrebných niekoľko dôležitých krokov (podpis guvernéra atď.), cez ktorý musí legislatíva úspešne prejsť, aby mohla byť oficiálne platnou.