Úvod Zaujímavosti FOTO Slovenská družica v máji poletí so SpaceX. Takto vyzerá!

FOTO Slovenská družica v máji poletí so SpaceX. Takto vyzerá!

3

Slovensko má svoju prvú družicu. Volá sa skCube a na obežnú dráhu už v máji poletí v útrobách rakety Falcon 9 od spoločnosti SpaceX. Informovala o tom Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity, SOSA.

Družicu už vedci dokončili a vo februári poputuje do holandskej spoločnosti ISL, ktorá zabezpečí jej integráciu do letového kontajneru s ďalšími družicami. Ako server DSL informuje, družica je slovenským projektom najjednoduchšieho možného a najlacnejšieho satelitu, tzv. nanosatelitu. Formát CubeSat má rozmery 10 x 10 x 10 cm a váži približne 1,2 kg.

Na projekte SOSA spolupracovala s niekoľkými privátnymi partnermi, ako aj univerzitami, ktorí dodali jednotlivé súčiastky, poprípade projekt podporili finančne. Hlavným sponzorom projektu je štát, ktorý ho dotuje vo výške viac ako 200 tisíc eur.

Družica bude okolo Zeme krúžiť na orbite s minimálnou výškou 450 km a maximálnou výškou 720 km. Svoj primárny systém aktivuje hneď po vypustení z kontajneru, antény vystrelí po 15 minútach.

Zaujímavé zariadenie bude so Zemou komunikovať prostredníctvom štyroch antén na frekvencii 437,1 MHz. Jej cieľom je zachytávanie veľmi dlhých vĺn z vesmíru (3 až 30 kHz). Okrem toho bude aj snímkovať Zem.

skcube-2