Úvod Elektromobilita Faraday Future Konkurent Tesly predstavil elektromobil ako zo sci-fi filmu. Má až 1000 koní

Konkurent Tesly predstavil elektromobil ako zo sci-fi filmu. Má až 1000 koní

1
Koncept FFZERO1

Ak ste si mysleli, že auto Batmana zostane iba fikciou, pravdepodobne ste sa mýlili. Spoločnosť Faraday Future predstavila niečo, čo sa na neho veľmi dobre podobá. Má to však jeden zásadný problém – pôjde iba o kusovú výrobu.

Futuristický elektromobil bol odhalený na podujatí spotrebiteľských technológií CES v americkom Las Vegas. Výrobca ho však okrem unikátneho dizajnu vybavil aj poriadnym výkonom o sile až 1000 koní. Z 0 na 100 km/h preto dokáže zrýchliť za necelé tri sekundy, čo je v porovnaní s najlepším modelom od spoločnosti Tesla (2,8 sekundy) na podobnej úrovni. Maximálna rýchlosť môže dosiahnuť aj cez 300 kilometrov za jednu hodinu.

Elektromobil sa vola FFZERO1 a zatiaľ ide o nedokončený koncept vo vývoji. Spoločnosť Faraday Future nie je príliš známa, doteraz pracovala viac-menej v utajení. Nadchádzajúce mesiace však o nej budeme počuť čoraz častejšie. S touto novinkou chcela hlavne zaujať pozornosť širokej verejnosti, čím vlastne iba predvádza, aké sú jej kapacity obrovské. V pláne má totiž vybudovanie novej výrobnej fabriky v americkom štáte Nevada, kde sa momentálne stavia aj Tesla Gigafactory na výrobu a recykláciu batérií.

ffzero1-4 ffzero1-3 ffzero1-2 ffzero1-1

Výbava FFZERO1 je po technologickej stránke skutočne bohatá. Nechýba ani slot na pripojenie smartfónu priamo do volantu vozidla. Vrch strechy tvorí priehľadné sklo a palubný systém dokáže zbierať biometrické údaje o jeho vodičovi. Interiér pozostáva z pekne vyzerajúcich karbónových vlákien.

Výrobca Faraday Future taktiež spomenul bezpečnostný systém Halo, ktorý sa má pri havárii postarať o bezpečnosť hlavy a krku pasažierov. Súčasťou je ale aj helma s kapacitami poskytovať vodu alebo kyslík, čo iba zlepší používateľské skúsenosti prostredníctvom nadštandardného komfortu.

Rovnako netreba zabudnúť na jednu dôležitú výhodu, ktorú FFZERO 1 ponúka. Elektromobil stojí na veľmi flexibilnej platforme, takže sa dá batéria alebo iný prvok konštrukcie jednoducho vymeniť za iný. Záleží teda iba na požiadavkách zákazníka.