Už dávnejšie sa objavili informácie, že Facebook chystá asi najzásadnejšiu zmenu vo svojej modernej existencii. Doslova ikonické tlačidlo LIKE a samozrejme aj možnosť komentovania doplní ďalšia ponuka. Vyjadrenie názoru bude po novom konkrétnejšie.

Na Facebooku to je jednoduché. Pokiaľ sa vám nejaký status, fotografia, video alebo odkaz pozdáva, autora odmeníte „lajkom“. Pokiaľ nie, jednoducho príspevok ignorujete a posúvate sa ďalej po svojej nástenke. Potrebu vyjadrenia názoru k príspevku zase zastrešuje možnosť pridania komentáru.

Podľa Facebooku ale „lajk“ nie je ako „lajk“. Známe tlačidlo bude čoskoro doplnené piatimi emotikonami, resp. smajlíkmi. Tie vám umožnia vyjadriť konkrétnejší postoj k príspevku. Budete môcť vyjadriť lásku, smútok, hnev, šťastie alebo prekvapenie. Podľa agentúry Bloomberg sa chystá Facebook tieto zmeny uviesť do globálneho meradla už v priebehu niekoľkých najbližších týždňov. Naše nástenky a príspevky sa tak čoskoro zmenia. To sa týka nielen počítačov, ale aj mobilných zariadení.

facebook

Táto novinka sa ale stretáva so zmiešanými reakciami. Na jednej strane stoja užívatelia, ktorí si myslia, že čaro Facebooku spočíva práve v extrémnej jednoduchosti názoru. Stačí kliknúť na známe „Páči sa mi to“ a hotovo. Druhá skupina používateľov dlhodobo apeluje na širšie možnosti vyjadrenia osobného postoja k daným príspevkom. Aj samotní autori príspevkov, hlavne firemné stránky a médiá, dostanú lepšiu odozvu od svojich užívateľov. Budú vidieť, či sa ich príspevok ľuďom len páčil, alebo ich rozveselil či nahneval. Zaujímavé bude po novom napríklad sledovať príspevky rôznych politikov.

Akú spätnú odozvu si novinka odnesie uvidíme až po jej zavedení. Práve celosvetové uvedenie najlepšie ukáže, či Facebook spravil krok správnym smerom, alebo nie.

Ako sa nové možnosti vyjadrenia názoru pozdávajú vám?