Úvod Novinky Bitcoin dýcha z posledného: Všetky zásoby už predal aj jeho vývojár

Bitcoin dýcha z posledného: Všetky zásoby už predal aj jeho vývojár

2

Blíži sa koniec kryptomeny Bitcoin? Podľa jedného z dlhoročných vývojárov Mika Hearna, jednoznačne áno. Vo svojom obšírnom článku vysvetľuje, prečo je presvedčený o tom, že bitcoin sklamal a započal jeho finálny zostup. Aby pôsobil skutočne dôveryhodne dodal, že všetok svoj bitcoinový majetok rozpredal, na čo trh zareagoval približne desaťpercentným prepadom.

Dôvodov k úpadku má byť hneď niekoľko. Prvým z nich je Čína, v ktorej sa nachádza najviac bitcoinových ťažičov, ktorí na svojich výkonných strojoch autorizujú všetky transakcie a od systému za to automaticky dostávajú nové bitcoiny. Sú to teda akési tlačiarne ceniny.

Vzhľadom na to, že Čína je zodpovedná za viac ako 50 % autorizácií transakcií tu nastáva veľký problém. Čína je totiž krajina, ktorá je známa silným štátnym dozorom nad internetovou aktivitou. Pre stabilitu bitcoinu to teda predstavuje strategický, ako aj geopolitický problém.

Hearn ďalej opisuje situáciu v nadácii Bitcoin Foundation, ktorá má byť úplne rozhádaná, čo spôsobilo, že všetky plány pre ďalší vývoj softwaru prichádzajú na svet len veľmi komplikovane. Je to až tak zlé, že sa vývojár situáciu nehanbil nazvať občianskou vojnou. Vývojári sa vraj nevedia dohodnúť takmer na ničom.

Posledný problém spočíva v tom, že veľmi veľké množstvo kryptomeny vlastní veľmi, veľmi malá skupinka ľudí. Stačí, že sa začne hovoriť o nejakých problémoch a hodnota ceniny okamžite padá.

Či skutočne dôjde k zániku bitcoinu zatiaľ nevieme. Dôležité je ale uvedomiť si, že jeho koniec už dávno predpovedal celý zástup expertov. Do dnešného dňa sa tak nestalo.