Úvod Zaujímavosti Nové batérie pre smartfóny sú až 5x lepšie ako tie súčasné

Nové batérie pre smartfóny sú až 5x lepšie ako tie súčasné

8
Klasická li-ion batéria, ktorú používame v našich smartfónoch

Výrobcovia smartfónov sa pri inováciách ich produktov zameriavajú na čipsety, displeje, fotoaparáty, no na batérie vždy akosi zabúdajú. Obyčajné zväčšenie kapacity totiž nemožno brať ako technologický pokrok. Blízka budúcnosť to ale zrejme konečne zmení.

Informácií, ktoré hovorili o revolučných batériách tu už pár bolo. Tentokrát však ide o niečo, čo bude podľa všetkého už čoskoro realitou. Americkým vedcom sa podarilo otvoriť bránu k novej kategórii batérií z lítia superoxidu. Tá vraj spotrebiteľom poskytne možnosť uložiť až 5-krát viac energie.

Skúste si teda predstaviť, že na spotrebiteľský trh dorazí mobilný telefón, ktorý ponúka niekoľkonásobne objemnejší zdroj energie ako je ten súčasný, pričom jeho fyzická veľkosť zostane rovnaká. Výhoda takzvaných lítium-vzduch (anglicky lithium-air) batérií má ale spočívať aj v energetickej efektivite, ktorá sa podobne ako väčšia kapacita prejaví vo výrazne lepšej výdrži na jedno nabitie.

Informuje vedecký web iflscience.com.

Lítium superoxid má ďalšiu veľkú výhodu: ide o uzavretý systém, podobne ako lítium-ión batérie v súčasných zariadeniach. Uzatvorený systém znamená, že nie je vyžadovaný extra príjem vzduchu alebo odstraňovanie komponentov, vyžaduje sa iba klasické nabitie prostredníctvom elektrickej siete a kompatibilnej nabíjačky.

Zatiaľ ide však iba o prototyp, čo znamená, že ďalší vývoj, ktorý je na vytvorenie stabilnej lítium-vzduch batérie nevyhnutný, môže ešte nejaký ten čas potrvať. Je to ale rozhodne bližšie k realite, ako všetky doterajšie koncepty či teórie.