Mobilné technológie prešli v posledných rokoch mnohými inováciami a jednou z nich je samozrejme aj konektivita. Siete 4. generácie, u nás známe aj ako LTE, umožňujú používateľom v kombinácii s kvalitným pokrytím operátorov využívať skutočne rýchly mobilný internet.

Pre používanie LTE sietí však nepotrebujete len SIM kartu od operátora. Druhou polovicou úspechu je hardvér, teda váš smartfón. Ten musí byť vybavený čipsetom, ktorý danú konektivitu podporuje. Zo začiatku bolo LTE výsadou len vrcholových a drahých smartfónov, postupne si ale toto rýchle pripojenie našlo cestu aj do strednej triedy.

Známy výrobca MediaTek má vo svojom portfóliu niekoľko kusov „kvalitného kremíka“, ktorý poháňa množstvo rôznych smartfónov. Najnovší prírastok charakterizujú tri procesorové jednotky, ktoré sú určené pre lacné low-end zariadenia. Nové čipy budú napriek zameraniu vybavené aj LTE konektivitou, čo do tejto triedy zariadení prináša výrazný pokrok. V blízkej dobe vám tak bude stačiť napríklad len 50 dolárov na to, aby ste si zadovážili LTE smartfón.

Prvým z trojice je procesor s označením MT6738, ktorý sa skladá zo štyroch Cortex-A53 jadier. Jeho takt je stanovený na 1,5 GHz a vo výbave nechýba GPU čip Mali T860 MP1. Procesor síce podporuje len 720p rozlíšenie displejov, no stačiť bude aj na 4 GB RAM a 13 MPx fotoaparát. Najväčšia inovácia spočíva v podpore technológie Cat.6 LTE.

Druhý hráč nesie označenie MT6750. Ten je už vybavený ôsmimi jadrami Cortex-A53. Štyri sú taktované na 1,5 GHz a ďalšie štyri na 1,0 GHz. Výkonnejší je aj grafický čip v podobe Mali T860 MP2. Stále však zostávame pri HD rozlíšení, ale s podporou až 16 Mpx fotoaparátu. Technológia Cat.6 LTE je samozrejmosťou.

Trojicu zakončuje Cat.6 LTE procesor MT6750T. Ten je v podstate rovnaký ako predošlý kandidát, poteší ale podpora väčšieho rozlíšenia na úrovni Full HD. Teoreticky sa môže objaviť aj o niečo vyšší takt.

MediaTek

Sériová výroba týchto procesorových jednotiek začne po čínskom Novom roku, teda po februári. Ultra lacné LTE smartfóny by sme tak mohli uvidieť už niekedy v priebehu leta.