Úvod Výrobcovia Xiaomi Xiaomi Mi 5: Toľkoto by mala stáť nová vlajková loď, unikla cenovka

Xiaomi Mi 5: Toľkoto by mala stáť nová vlajková loď, unikla cenovka

2
Koncept Xiaomi Mi 5

Všetko naznačuje tomu, že je dlho očakávané predstavenie hi-end modelu Mi 5 už naozaj blízko. Poznáme jeho pravdepodobný dizajn, ústrojenstvo vrátane NFC a odteraz aj cenu, ktorá by mala byť po celom svete až na menšie odchýlky rovnaká. Informáciu však neprezradil výrobca, ale odborník z čínskeho výskumného inštitútu.

Podľa neho sa má Xiaomi Mi 5 začať predávať v prepočte za 355 eur. Dostupné ale zrejme budú viaceré varianty, čo znamená, že rozsah cenovky smartfónu môže ešte kolísať v rozpätí plus/mínus 100 eur. Novinku uvidíme niekedy začiatkom budúceho roka.

Ten istý zdroj zároveň prezradil snahu spoločnosti Xiaomi, v rámci ktorej chce stratiť status výrobcu lacných mobilných zariadení, takže budúcoročné TOP kúsky nemusia disponovať tradične nízkou cenou. Razantná zmena marketingovej stratégie údajne súvisí s badateľným poklesom predaja. So súčasnou realitou navyše nesedia ani odhady Xiaomi, ktoré pokles nepredpokladali.

Problémy čínskemu jabĺčku začali v poslednej dobe spôsobovať konkurenčné smartfóny od Meizu, Lenovo či Huawei, teda ďalších veľkých hráčov z ďalekej Číny. Základom ich úspechu nie je nič iné, ako ľudová cenovka a nadštandardná hardvérová výbava.

Lukratívny trh v USA

Aj keď predaje Xiaomi padajú, stále existuje niekoľko možností, kde by sa dali rýchlo napraviť a časom aj navýšiť. Dobrým príkladom sú Spojené štáty americké, ktoré oficiálnu distribúciu produktov výrobcu zatiaľ nemajú. Ide však o veľmi nebezpečný trh, pretože produkty Xiaomi celom nápadne pripomínajú iOS smartfóny a tablety od Apple. Ak by sa tak niekedy náhodou stalo, dá sa celkom reálne očakávať súdna ťahanica.