Android 6.0 Marshmallow

Google sa pri poslednej Android aktualizácii väčších rozmerov nezameral na vizuálne inovácie, ale skôr na lepšie používateľské skúsenosti. Čo to znamená? Znamená to, že miesto aplikácie nového používateľského prostredia (zopár vizuálnych zmien i napriek tomu nastalo) zameral pozornosť na intuitívnejšie ovládanie, prehľadnejšiu správu povolení a tým pádom aj väčšiu bezpečnosť, lepšiu stabilitu, nižšiu spotrebu energie, optimalizáciu, ale hlavne na spätnú väzbu od fanklubu jeho operačného systému. Ako výsledok tu teraz máme možnosť rozšíriť interné úložisko cez microSD kartu či režim Doze, ktorý zabezpečí, aby smartfón, ktorého sa nikto už dlhšie ani nedotkol, nemíňal batériu prostredníctvom synchronizačných procesov nainštalovaných aplikácií.

Gigant ale myslel aj na narastajúci záujem o biometrické technológie. Preto obohatil Android 6.0 Marshmallow základnou podporou pre snímače odtlačkov. Tú doteraz museli ostatní výrobcovia integrovať skrz vlastnú grafickú nadstavbu systému. S poriadnou bezpečnosťou navyše prichádza ďalšia skvelá výhoda – možnosť realizovať transakcie pri platbe za tovar alebo službu iba za asistencie nášho smartfónu. A ako už zrejme mnohí tušíte, Google samozrejme nezabudol ani na integráciu svojho vynoveného platobného nástroja, ktorý nesie názov Android Pay, čo je akousi alternatívou za Apple alebo Samsung Pay.

Viac Google

Screenshot_20151211-222809Nový Android je taktiež viac integrovaný s vyhľadávacím systémom Google. S funkcionalitou Google Now on Tap preto získame prístup k informáciám oveľa pohodlnejšie, ako tomu bolo doteraz. Stačí iba v prostredí akejkoľvek aplikácie chvíľu podržať Home tlačidlo a na spodnej časti displeja uvidíme relevantné detaily k tomu, na čo sa práve naše oči pozerajú. Ak si teda budeme prezerať fotografie pre nás neznámej osobnosti, s Now on Tap sa o nej behom niekoľkých minút dozvieme všetko podstatné. Smartfón najprv analyzuje obsah, ktorý je práve zobrazený a potom použije internetové pripojenie na vyhľadanie zodpovedajúcich informácií, vrátane oficiálneho Instagram alebo Twitter profilu. Funkcia je užitočná i pri chatovaní s kamošom, kedy by sme sa napríklad dohadovali o tom, kam pôjdeme na obed. Ak analýza zistí slovíčko ‚obed‘ alebo ‚reštaurácia‘, ponúkne vyhľadávacie aplikácie či priamo prevádzky, kde sa dajú takéto plány rýchlo zrealizovať. Všetko samozrejme funguje bleskovou rýchlosťou. Pokiaľ ale nepatríte medzi tých, ktorí vedia čo-to prečítať aj po anglicky, Now on Tap moc zatiaľ nevyužijete. Na aktiváciu je navyše potrebné, aby bol smartfón v anglickom jazyku.

Ako aktivovať Google Now on Tap

  1. Prepnite jazyk smartfónu do anglického
  2. Spustite Google Now posunutím hlavnej obrazovky doprava
  3. Choďte do nastavení a tam kliknite na položku ‚Voice‘
  4. Zapnite funkciu Now on Tap

marshmallow-test-2

Vynovený launcher

Screenshot_20151213-152638Menšími inováciami – vizuálnymi a funkčnými – prešiel aj Google launcher. Všimnúť si preto môžete animáciu, ktorá dáva otváraniu jednotlivých aplikácií podarený efekt. Po kliknutí na ikonku je teda vidieť, akoby sa aplikácia otvárala priamo z jej umiestnenia na ploche. Pôsobí to síce nenápadne, ale dáva to systému vyššiu úroveň grafickej kvality. Aplikácie sa dokonca dajú odinštalovať priamo z plochy. Hlavné menu s ponukou všetkých ikoniek aplikácií prešlo viacerými badateľnými zmenami, pričom sa pri listovaní pohybuje smerom nadol, čo je oveľa intuitívnejšie, ako pohyb do strany. Vpravo sa nachádza tzv ‚scroll bar‘ na rýchlejšie abecedné prehľadávanie a v hornej časti zase rýchly vyhľadávač konkrétneho softvéru, kde používateľ uvedie jeho názov (alebo len časť z názvu) a okamžite dostane k dispozícii najbližšie výsledky alebo ponuku vyhľadávať v obchode Google Play.

Ak vám chýbajú podrobnejšie nastavenia launcheru, Android 6.0 Marshmallow vás potom určite nenaplní. Možnosť prispôsobovať veľkosť ikoniek alebo mriežky ich rozloženia na domácej obrazovke je ešte stále pre čistý systém od Google tabu. Vystačiť si preto budete musieť s alternatívou v podobe launcherov Nova či Apex.

Meniť niektoré časti používateľského prostredia sa však v obmedzenom rozsahu predsa len dajú. To zatiaľ platí iba pre stavový riadok alebo lištu rýchlych nastavení. Navyše je potrebné aktivovať špeciálnu ponuku niekoľkosekundovým podržaním ikonky nastavení (matka) pri zrolovanej lište, kde sa tieto dodatočné experimentálne nastavenia sprístupnia. Týmto spôsobom zapnete aj percentá batérie.

Vystrihnutie alebo kopírovanie textu je tiež o niečo intuitívnejšie. Po novom sa ponuka s nástrojmi nezobrazí v hornej časti displeja, ale priamo nad vybranou textovou oblasťou, čiže hneď vedľa nášho prstu, s ktorým sme realizovali označovanie.

test-marshmallow-4

Z microSD interné úložisko

Ako už bolo na začiatku spomenuté, v prípade, že vlastníte smartfón s microSD slotom, Marshmallow ponúka možnosť premeniť vloženú externú kartu na interné úložisko. Vzniknú tak dve, pričom to, ktoré je z microSD, sa stane primárnym. Ak teda vložíte 128 GB kartu, dostanete 128 GB interné úložisko, ku ktorému sa pôvodné GB nepripočítajú. Predchádzajúce úložisko zostane v úzadí, pričom sa z neho automaticky skopíruje všetok multimediálny obsah na nové. Zostanú na ňom iba systémové súbory a súbory aplikácií, s multimédiami si už ale ďalej nerozumie. Celý proces je pritom maximálne jednoduchý, takže ho zvládne aj menej skúsený používateľ. Realizuje sa prostredníctvom výzvy smartfónu po prvom vložení microSD karty, kde sa nás systém opýta, či ju chceme používať buď ako externý priestor alebo ako interný ukladací priestor. Netreba však zabúdať, že všetky dáta z karty budú po výbere druhej možnosti vymazané. Systém ju taktiež zašifruje. Rovnako treba ešte pred tým, než k takejto možnosti pristúpite, zvážiť viacero faktorov, ako je napríklad rýchlosť externej karty alebo jej kapacita. Pokiaľ sa od vlastností interného úložiska odlišujú v tom smere, že používateľ nadobudne pomalšie a menšie úložisko, tak zámena určite nebude výhodná.

Regulácia hlasitosti prostredníctvom fyzických tlačidiel zahŕňa rýchly výber z troch audio oblastí bez ohľadu na to, čo práve regulujete. Pri pozeraní videa na YouTube je preto vďaka tomu možné okrem hlasitosti multimédií upraviť i hlasitosť zvonenia či zvonenia budíka. Vyhneme sa tak nedorozumeniam, kedy systém nesprávne odhadne, akú zvukovú kategóriu sa pokúšame  v danej chvíli regulovať. Jednoduché a tak užitočné.

V nastaveniach sa dokonca objavil nový manažér pamäte, cez ktorý zistíte informácie o využívaní operačnej pamäte smartfónu. Vďaka nemu teda viete, aké aplikácie žerú najviac kapacity RAM a koľko z nainštalovaných za posledné hodiny RAM využilo.

test-marshmallow-6

Vhodne padne i funkcia Direct Share (priame zdieľanie). Pri zdieľaní url odkazu alebo čohokoľvek iného sa vám v ponuke výberu aplikácie, kde chcete daný obsah zdieľať, zobrazia aj vaše najobľúbenejšie kontakty napríklad zo zoznamu aplikácie WhatsApp. Netreba ale zabúdať, že nie všetky komunikačné aplikácie disponujú nevyhnutnou podporou, aby mohli niečo také používateľom umožňovať.

Ďalšou zaujímavosťou je takzvané ‚App Linking‘. Ide o otváranie url odkazov a ponuku možností, ktoré používateľ dostane na výber spôsobu, ako daný odkaz otvoriť. V nastaveniach si preto môže vybrať, či chce, aby sa ho smartfón pri otváraní  linku vždy pýtal, akú akciu s ním chce vykonať (aplikácia YouTube vs. web YouTube). Druhou možnosťou je zase automatický výber špecifického spôsobu, ktorý má smartfón po interakcii s url odkazom vykonať (ihneď použiť oficiálnu aplikáciu Twitter). Teda bež ďalšieho pýtania sa. Prvá možnosť sa hodí, ak chcete skúšať viacero aplikácií z rovnakej kategórie, ako napríklad prehliadače alebo alternatívne aplikácie pre sociálnu sieti Twitter, ktorých je mimochodom dostupných naozaj veľa.

Systémová vysúvacia lišta obsahuje tzv. rýchle tlačidlo ‚Nerušiť‘ na pohotové vypnutie úplne všetkých notifikácií, vrátane budíkov. Vybrať sa dá buď čas, kedy sa funkcia vypne sama automaticky, alebo bližšie nešpecifikovaný čas – teda dokedy ju sám používateľ nevypne manuálnym spôsobom. Takisto je k dispozícii nastavenie priorít (výnimok) alebo automatických pravidiel.

marshmallow-test-3

Inteligentné šetrenie

S čerstvou funkcionalitou Doze predĺži Marshmallow životnosť batérie našich smartfónov alebo tabletov tak, že pri dlhodobo nečinnom zariadení odstrihne prístup k internetu. Funguje však iba v tej chvíli, keď zariadenie leží na stolíku, nielen keď je zhasnutý displej. Systém aktivuje Doze automaticky, nie sú preto vyžadované žiadne aktivácie či nastavenia zo strany používateľa. Vlastne, funkcia ani žiadne nemá. Prirovnať sa to dá k automaticky spúšťanému letovému režimu. A aby sme nezabudli, čo sa týka prístupu k internetu, existujú určité výnimky. Tie určujú priority jednotlivých aplikácií, ktoré im ale priraďujú samotní vývojári, nie používatelia, takže existuje veľká pravdepodobnosť zneužitia týchto privilégií. Pokiaľ vám niekto dôležitý pošle správu a Cloud server Google ju identifikuje s vysokou prioritou, umožní, aby sa na ňu upozornilo tak, ako keby režim Doze nebol vôbec aktivovaný. Prioritu by však nemal určovať vývojár, ale ten, kto smartfón alebo tablet používa. A dôvod je veľmi jednoduchý. Každý tvorca aplikácie vníma jeho dielo ako to najdôležitejšie.

Medzi vylepšeniami je ale aj softvérová novinka ‚App Standby‘. Ide o ničo podobné, avšak s tým rozdielom, že funkcia zameriava pozornosť na dlhodobo nepoužívané aplikácie. Dočasným vypnutím ich synchronizačných procesov tak dokáže ušetriť kúsok drahocennej energie.

Chýba viac okien

V Android 6.0 ale chýba základná podpora pre takzvaný ‚split screen‘, a to najmä pri tabletoch. Inými slovami ide o skutočný multitasking, ktorý rozdelí obrazovku na dve časti a na každej otvorí inú aplikáciu. Doteraz sme si ho mohli užívať iba prostredníctvom nadstavieb výrobcov ako Samsung či LG a nedávno ho spoločnosť Apple zakomponovala i do konkurenčného iOS. Ako sme sa však nedávno dozvedeli, tím Google, ktorý stojí za tabletom Pixel C prezradil, že niečo podobné môžeme očakávať až v ďalšej veľkej aktualizácii (Android Nutella?).

Za zmienku ďalej stojí rýchlejšie a plnohodnotnejšie surfovanie v prípade, že otvárate url odkaz pri používaní aplikácie, ktorá v takomto prípade využíva bežný internetový prehliadač. S novinkou ‚Chrome Custom Tabs‘ sa preto odkaz na web stránku otvorí zhruba o 50% rýchlejšie ako doteraz.

chrome-custom-tabsgif: androidcentral.com

Android 6.0 Marshmallow ponúka okrem iného detailnejšiu správu povolení pre nainštalované aplikácie, ktoré je možné kedykoľvek meniť. Ak teda chcete niektorej z aplikácií obmedziť napríklad prístup k mikrofónu alebo fotoaparátom, v nastaveniach systému to zrealizujete za pár sekúnd. Stačí iba vyhľadať konkrétny softvér a medzi jej povoleniami nájdete všetky prístupy, ktoré má momentálne od vás sprístupnené.

test-marshmallow-5

Zmenou ale prešla aj úvodná animácia, ktorá nás sprevádza pri spustení zariadenia. Je plná farieb a pohybu, vyjadruje ale predovšetkým to, že sa zo systému Android stal seriózny softvérový produkt. S verziou 6.0 som mal jednoducho pocit, ako z každého kvalitného a moderného operačného systému. Prehľadná navigácia, minimalistické používateľské prostredie, jednoduché grafické spracovanie v trendy štýle, transparentné bezpečnostné prvky, inteligentné funkcie a v neposlednom rade svižné reakcie sú jednoducho prvky, ktoré Marshmallow bez akýchkoľvek pochýb má. A za to Google teraz tlieskam, pretože sa mu to po rokoch snahy konečne podarilo. Ak ešte doladí niekoľkými menšími aktualizáciami zopár detailov, bude mať byť na čo pyšný.