Úvod Výrobcovia Qualcomm Prvé verejné benchmarky Snapdragon 820: Žiadne prehrievanie a TOP grafický výkon

Prvé verejné benchmarky Snapdragon 820: Žiadne prehrievanie a TOP grafický výkon

2
Qualcomm Snapdragon 820

Jeden z budúcoročných hi-end čipsetov má za sebou prvé reálne testy. A ako to dopadlo? Vyzerá to tak, že sa Qualcomm z chýb, ktoré spravil pri tohtoročnej generácii Snapdragon 810, konečne poučil. Odborníci nový čipset chvália nielen vďaka grafickému výkonu, ale aj za absenciu prehrievania.

Výrobca Snapdragon 820 obdaril vlastnými Kryo jadrami a pokročilým grafickým procesorom Adreno 530. Jeho výrobu zabezpečuje 14-nanometrový proces druhej generácie, ktorý zastrešuje spoločnosť Samsung. Rovnaký výrobný proces zároveň použije i pri svojom čipsete Exynos 8890 (8 Octa), ktorý bude už čoskoro, tak ako aj Snapdragon 820, poháňať vlajkové lode z modelového radu Galaxy S7.

Testy prebiehajú vďaka referenčnému zariadeniu spoločnosti Qualcomm, ktoré sprístupnila pre médiá, aby mohli čipset ešte pred príchodom prvých smartfónov vyskúšať na vlastnej koži.

Model 820 má vďaka 14 nanometrovej technológii o 30 percent nižšiu spotrebu ako predchádzajúca generácia Snapdragon 810, pričom výkon naopak ešte narástol. A ako máme možnosť vidieť, v benchmark testoch prostredníctvom referenčného zariadenia obsadil prvé priečky. Najväčší pokrok ale zaznamenali pri grafických benchmarkoch, kde grafický procesor Adreno 530 skutočne exceloval. Nadmerné prehrievanie, ktoré tak moc trápilo majiteľov produktov s predchodcom, sa už tentokrát našťastie neobjavilo.

Snapdragon 820 bude poháňať počas budúceho roka cez 60 mobilných telefónov, vrátane smartfónov od Xiaomi alebo japonského giganta Sony.

Snapdragon-820-reference-platform-benchmarks (1)
foto: www.anandtech.com
Snapdragon-820-reference-platform-benchmarks
foto: www.anandtech.com