© Kārlis Dambrāns/flickr.com

GPS konektivitu berieme v smartfónoch ako samozrejmosť a najčastejšie ju využívame pri navigačných aplikáciách alebo presnom zaznamenávaní polohy. Kvalita GPS pripojenia pri smartfónoch ale nie je vždy najlepšia.

Častým problémom je dlhá doba pripájania k viacerým satelitom pre presné určenie polohy, v odľahlých miestach, napríklad na vidieku, môžeme zaznamenať slabý signál a o sčasti krytých priestoroch ani nemusíme hovoriť. Je zaujímavé, že napriek širokej využiteľnosti GPS navigácii v smartfónoch sa ich GPS technológia v posledných rokoch zásadne nevylepšila.

Prielom v tomto segmente zaviedol Huawei s ich procesorom Kirin 950. Ten sa dohodol na spolupráci so spoločnosťou InvenSense, ktorá poskytla vývojárom svoj softvér, knižnicu potrebných dát a celkové technologické gro. Spoločnosť InvenSense sa zaoberá výrobou a vývojom rôznych senzorov, ktoré môžeme nájsť napríklad aj v smartfónoch Galaxy série od Samsungu či v iPhone 6.

gps

Integrácia InvenSense technológií do zariadení s procesorom Kirin 950 (Huawei Mate 8) sa vďaka algoritmom postará o presnejšie a rýchlejšie určenie polohy, a to aj v odľahlejších oblastiach. Táto technológia bude okrem GPS zbierať dáta aj z gyroskopu, akcelerometera, senzorov tlaku alebo magnetického poľa. Prostredníctvom špeciálnych algoritmov tak vznikne tzv. inerciálny navigačný systém.

Boli by sme radšej, keby Huawei uviedol do praxe svoju nabíjačku budúcnosti, ktorá nabije batériu smartfónu na polovicu za päť minút. Pokiaľ ste ale často na cestách a bez GPS navigácie v smartfóne sa nezaobídete, máte o dôvod viac poobzerať sa po smartfóne s čipsetom Kirin 950.