HTC One M9 Plus
Taiwanská spoločnosť HTC počas svojho relatívne krátkeho pôsobenia na spotrebiteľskom trhu s mobilnými zariadeniami zažila úspechy aj pády a vďaka cenovkám je v očiach mnohých spotrebiteľov vnímaná ako jedna z tých, ktoré sa neboja pýtať naozaj vysoké sumy. Jej hi-end produkty z modelového radu One M majú však na rozdiel od konkurencie s operačným systémom Android unikátny retro dizajn, ktorý pripomína digitálne hodinky Casio z 90. rokov, a precízne spracovanú unibody konštrukciu z hliníku, ktorá vie byť skvelým doplnkom k drahým šperkom a luxusným kovom, ako je zlato alebo striebro. Ak ste si ale mysleli, že jediné, čím vynikajú, je iba výzor, ste na omyle.
One M9 Plus sa od modelu One M9 staršieho asi o dva mesiace odlišuje viacerými viditeľnými, ale aj skrytými detailami. Pribudol mu napríklad senzor na odtlačky vrátane kapacitného tlačidla, tretí fotoaparát, dostal väčšiu uhlopriečku displeja, vyššie rozlíšenie a iný čipset. Samotný dizajn zostal ale viac-menej bez zmien.
HTC One M9 Plus

NádhernÉ telo

Tento nádherný Android smartfón prestavuje kombináciu nádherného tela s obstojným hardvérom, ktorú si obľúbia predovšetkým módou zaťažení zákazníci a zároveň i multimediálni fajnšmekri. V jeho výbave totiž nájdete nadštandardne kvalitné stereo BoomSound reproduktory (nie, nejde iba o marketing, sú skutočne dobré), umiestnené nad a pod 5,2-palcovým Quad HD LCD displejom, pričom v spodnej časti nechýba ani kapacitné tlačidlo so zabudovaným 360-stupňovým snímačom odtlačkov prstov. Ten funguje síce skvele, no na úroveň kvality rovnako umiestneného snímača z nového One A9 určite nemá. Občas mal problém s overením (vyžadoval precíznejšie priloženie končeku prsta), takže sprístupnenie smartfónu nebolo tak pohotové, ako by mnohí náročnejší používatelia očakávali. Takáto hardvérová zostava preto poteší asi každého, kto si na svojom mobilnom zariadení rád pozrie dobrý film alebo seriál. Zvukový výstup má navyše dva audio profily – kino a hudba. Aby ste si ich ale dokázali vychutnať, je potrebné využívať integrované reproduktory. Po pripojení externých alebo slúchadiel už k dispozícii nie sú. To však vôbec nevadí, pretože tie od výrobcu dokážu hravo nahradiť lacnejšie externé reproduktory, za ktoré by ste v obchodoch dali desiatky eur. Samotná hlasitosť reprodukcie zvuku je skutočne vysoká. Pri počúvaní hudby prostredníctvom pribalených slúchadiel som musel byť niekde v polovici maximálneho limitu. V opačnom prípade by mi to asi poškodilo sluch. Pochváliť ale musím aj umiestnenie reproduktorov na prednej strane – zvuk ide priamo na vás a nie od vás, ako by to bolo v prípade umiestnenia na zadnú stranu konštrukcie. Za audio výbavu má preto HTC odo mňa obrovské plus.
HTC One M9 Plus
Tvar konštrukcie má skvelú ergonómiu. Zadná, jemné oblá strana sadne do dlaní skutočne ukážkovo. Treba taktiež poznamenať, že vyrobiť takéto krivky nie je zrovna najjednoduchším strojárskym procesom, čo máme možnosť vidieť aj na cenovke One M9 Plus. Rozmery smartfónu padnú vhod dlaniam stredného vzrastu. Mierna nadváha ale môže niekomu mierne prekážať, najmä ak ho dotyčný nosí vo vreckách nohavíc. Power tlačidlo umiestnil výrobca na extrémne nepohodlné miesto (asi stred konštrukcie), takže sa vám bude palcom pri držaní v jednej ruke naozaj zle stláčať. Pokiaľ by išlo o väčšiu uhlopriečku, ešte sa to dá vydržať, ale v tomto prípade to určite neplatí. Povrch konštrukcie tvorí obrúsený hliník, ktorý sa ľúbi pri nedbanlivom držaní nebezpečne kĺzať. Nechcem si ani len predstaviť, ako by to vyzeralo, keby smartfón s tak prémiovým telom spadol na tvrdú podlahu. Hliník patrí medzi mäkké kovy, takže by výšku z dlaní používateľa bez výrazných poškodení určite neobstál.
Nad zobrazovacím panelom nájdete nenápadné LED svetielko, a to priamo v jednej z dierok reproduktoru a integrovaného slúchadlá, ktoré sa nachádzajú hneď vedľa senzorov či selfie fotoaparátu.

Jemný displej

Až Quad HD displej je s hustotou pixelov 512 ppi neskutočne jemný. Ak ale inklinujete skôr k sýtym farbám, sklamem vás. V tomto prípade siahlo HTC po tradičnom LCD kúsku, ktorý sa mi však k jeho produktom hodí viac ako AMOLED (má ho model One A9). Farby boli síce chladnejšie, ale oveľa bližšie k realite. Takisto neočakávajte elegantné 2.5D sklo Gorilla so zaoblenými stranami. A čo sa týka automatického nastavenia jasu, tak to One M9 Plus zvláda na jednotku. S čitateľnosťou navyše nebol problém ani v exteriéri počas slnečného dňa. Zobrazovací panel je jednou z predností tohto elegantného smartfónu.
 HTC One M9 Plus
Od hlavného 20 MPx – presnejšie 20,7 – fotoaparátu som úprimne očakával oveľa viac. Nepochopím, prečo sa inžinieri z HTC rozhodli integrovať aj tretí foto senzor (2,1 MPx) hneď nad hlavný, keďže ho One M9 na rozdiel od predchodcu One M8 už nemal a bolo to tak lepšie. Tie možnosti, ktoré ponúka, vás budú možno baviť tak prvý týždeň a potom už aj zabudnete, že tretí fotoaparát váš smartfón vôbec má. Podľa môjho názoru by bolo efektívnejšie investovať viac do jedného samostatne ako kombinovať dva dokopy, čím by sa na úkor bohatej funkcionality zlepšila žiadanejšia kvalita záberov. Tá za veľa nestojí hlavne pri zlých svetelných podmienkach, kedy – a nie len vtedy – dokázal 13 MPx senzor v lacnejšom One A9 podať oveľa schopnejší výsledok.
Pokiaľ použijete duálny fotoaparát, smartfón vám obmedzí kvalitu fotiek. Nadobudnete ale prístup k naozaj zaujímavým možnostiam úpravy záberu, ktoré vedia dodatočne aplikovať dvojitú expozíciu, zmenu tváre, zvýrazniť popredie alebo manuálnu úpravu zaostrenia zachytených objektov.
IMAG0072 IMAG0065 IMAG0053 IMAG0038 IMAG0033 IMAG0059 IMAG0070 IMAG0030 IMAG0007
Ak niekoho zaujímajú detaily, hlavný fotoaparát One M9 Plus tvorí clona f/2.2 a aj optická stabilizácia obrazu, ktorá je cítiť najmä pri natáčaní videí. Jej prítomnosť dokáže eliminovať trasenie našich rúk a tým zlepší kvalitu video záberov. Najvyššie možné rozlíšenie videí má pritom až 4K. Treba však počítať s tým, že dve minúty zaberajú okolo chrumkavých 630 MB. Problém nebude natočiť ani 720p video pri 120 snímkoch za sekundu (120 fps).
Nastavenia aplikácie vyzerajú na prvý pohľad dosť chaoticky, čo môže čerstvých zákazníkov pomerne jednoducho zmiasť. Ak sa však do toho dostanú, zistia, že vôbec nejde o nič hrozné. Jej prostredie ponúka výber z troch základných režimov – fotoaparát, autoportrét a panoráma – pričom je možné stiahnuť dodatočné režimy ako sekvenčné snímanie alebo takzvaný rozdelený záznam. K dispozícii máme samozrejme aj manuálny režim, kde sa dajú nastaviť parametre ako ISO, vyváženie bielej a expozícia. Zaujímavosťou ale zostáva, že som nikde nenašiel možnosť zapnúť/vypnúť funkciu HDR. Vybrať dokonca neišlo ani bezstratový formát RAW.

Pekné selfie

Predný selfie kúsok s UltraPixel technológiou a širokouhlým záberom poteší asi každého narcisa, ktorý ho využíva viac ako zadný fotoaparát. Nechýba tu ani softvérový mejkap na skrášľovanie tvári, veľké pixely (1/3″ senzor, 2µm pixely) zabezpečujúce viac svetla alebo manuálne nastavenie kontrastu, nasýtenia či ostrosti ešte pred stlačením spúšte.
HTC One M9 Plus
Priemerný výkon One M9 Plus zabezpečuje stále dobrý čipset MediaTek Helio X10 Turbo, ktorým disponuje aj Meizu MX5 či Xiaomi Redmi Note 2. Asistuje mu navyše 3 GB operačná pamäť RAM. Multitasking preto nepredstavoval absolútne žiadne komplikácie, a to ani v prípade, keď prepínate medzi desiatimi alebo ešte viacerými spustenými aplikáciami.
Smartfón neobstál v porovnávacích aplikáciach AnTuTu a GeekBench ani najhoršie, no ani najlepšie. Bol niekde v strede nad Motorola Nexus 6 a Moto X Style. Na porazenie One M9 s konkurenčným a lepším čipsetom Snapdragon 810 však dostatok výkonu nemal.

Podpora microSD karty

32 GB interné úložisko, ktoré malo po prvom spustení voľných iba približne 21 GB, sa dá rozšíriť prostredníctvom dodatočnej microSD karty až do 128 GB.
Ohľadom optimalizácie nadstavby Sense (Android 5.0 Lollipop), hoci už ide o staršiu verziu 7.0 (One A9 má novšiu, ktorá je krajšia a aj rýchlejšia), nemám vôbec žiadne výhrady. HTC to so softvérom naozaj vie. Počas testu nebol spozorovaný žiadny zásek či neplynulé správanie operačného systému. Rovnako poteší malý počet predinštalovaných aplikácií, kde nájdete napríklad detský režim, záznamník pohybových aktivít alebo diaľkové ovládanie na zariadenia (TV, klimatizácie, audio systémy atď.), ktoré disponujú IR kapacitami. Mnohých klasikov zase poteší prítomnosť FM rádia.

PRiemerná Výdrž

2840 mAh batéria dokázala smartfón udržať pri živote jeden celý deň. Samozrejme, používanie nezahŕňalo hranie graficky náročných hier a ani veľkú aktivitu zo strany používateľa, čo znamená, že sa občas iba skontrolovali sociálne siete, prezrel web, odpísalo na správy, párkrát zatelefonovalo, cvaklo pár fotografií alebo počúvala hudba. Nabíjanie trvalo niečo cez dve hodiny, pričom za 20 minút pribudlo 17% kapacity a za 30 niečo okolo 25%. Absenciu rýchlonabíjania preto nemožno popierať. Hranie hier žralo rovnako, ako aj pri iných smartfónoch.
Pochvala patrí dobrému príjmu Wi-Fi signálu aj signálu zo siete mobilného operátora. Počas bežného telefónneho hovoru bol hlas človeka z druhej strany linky kryštálovo čistý a dostatočne hlasný. Kvalita nechýba ani mikrofónu. A ako už bolo spomenuté, BoomSound reproduktory na prednej strane konštrukcie môžu hravo nahradiť i niektoré lacnejšie externé alternatívy. Na výber sú dokonca dva audio režimy, ktoré upravia parametre zvukového výstupu podľa toho, čo práve robíte (počúvanie hudby alebo pozeranie filmu).
Moja poloha bola v aplikácii Google Maps za asistencie GPS antény nájdená takmer okamžite. Treba však podotknúť, že v interiéri a s odchýlkou asi 4 metre. V exteriéri sa ale výrazne zmenšila, a to okamžite po spustení hľadania polohy. Skvele funguje aj kompas, ktorý ukazoval moje aktuálne nasmerovanie na stupeň presne.
HTC One M9 Plus

HTC One M9 Plus si kvôli jeho vysokej cene bežný spotrebiteľ nezaobstará. Pozornosť preto zaujme hlavne u tých zákazníkov, ktorí hľadajú nielen schopný smartfón s dobrou hardvérovou a softvérovou výbavou, ale aj módny doplnok k serióznemu obleku na rokovania alebo drahej Gucci kabelke náročnej paničky.

V prípade, že by som sa práve obzeral po novom hi-end smartfóne a moje preferencie obsahujú hliníkové telo, kúpim si už radšej nový One A9, ktorý hi-end síce nie je, ale nemá od tejto TOP kategórie moc ďaleko. Zároveň obsahuje Android 6.0 Marshmallow či najnovšiu verziu nadstavby Sense. A ako bonus ešte aj ušetrím nezanedbateľne veľkú sumu.

TIP: Kúpiť HTC ONE M9+ Gold on Silver.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
10
Displej
9
Foto/video
6
Výdrž batérie
8
Softvér
9
Konštrukcia
10