Qualcomm je asi najznámejší výrobca mobilných čipových sád a ich procesorové jednotky nájdeme v množstve smartfónov. Sú nimi vybavené ako vrcholové zariadenia, tak aj tie zo strednej alebo nižšej triedy.

Qualcomm len čerstvo ukázal nové procesory s označením 650 a 652. Pokiaľ si myslíte, že ide o nový produkt intenzívneho vývoja, musíme vás sklamať. Qualcomm v podstate len premenoval čipy Snapdragon 618 a 620.

Zmysel premenovania je prostý. Výrobca chce tieto procesorové jednotky výraznejšie odlíšiť od ostatných čipov zo série 6xx. Dôvodom je hlavne lepšia špecifikácia. V prvom rade „staronové“ čipy podporujú rýchlejšiu dátovú konektivitu, o ktorú sa postaral LTE modem X8 s podporou CAT 6. Zároveň sú vybavené novšími jadrami Cortex A72 a výrobca pridal aj lepší grafický čip Adreno 510.

snapdragon

Kým sa na trhu objavia prvé smartfóny s týmito premenovanými sadami ešte chvíľku potrvá. Očakávať ich môžeme v budúcom roku v zariadeniach strednej alebo vyššej strednej triedy. Uvidíme, ktorý výrobca po nich siahne ako prvý. Hovorí sa napríklad o novinke Samsung Galaxy A9.