Fakt, že služba YouTube patrí internetovému gigantovi Google, už berieme ako samozrejmosť. V minulosti tomu ale tak nebolo a YouTube bolo samostatným začínajúcim projektom.

Píše sa rok 2006 a spoločnosť Google sa pozerá na YouTube ako na malý nerentabilný startup niekde zo Silicon Valley. Vtedy predstavitelia spoločnosti Google ešte netušili, aký potenciál táto služba má.

O jej budúcnosti v rukách Google rozhodlo až vtipné video, na ktorom dvaja mladí Číňania spievajú známy hit skupiny Backstreet Boys. V pozadí si pre zmenu môžeme všimnúť tretieho aktéra, ktorý sedí za počítačom a hrá videohry.

Predstavitelia spoločnosti Google si po zhliadnutí tohto videa uvedomili, že vlastne ľudia po celom svete môžu vytvárať videoobsah bez potreby vlastniť štúdio alebo profesionálnu techniku. Zároveň takéto videá môžu ľudia po celom svete aj sledovať.

Po približne pol roku dostali vtedajší majitelia služby YouTube na stôl ponuku na akvizíciu v hodnote 1,65 miliardy dolárov. Samozrejme na ňu prikývli a Google zo služby YouTube postupne vytvoril najsledovanejší a najväčší videoserver na svete.

Pozrite si „kľúčové“ video nahrané v roku 2006.