© technewstoday.com

Nie je to tak dávno, čo kanadská spoločnosť BlackBerry predstavila svoj prvý Android smartfón s názvom Priv. Napriek použitiu nového operačného systému si výrobca zachoval status poriadnej bezpečnosti.

Práve bezpečnosť a súkromie požívateľov BlackBerry zariadení sa stalo konfliktným v Pakistane. Pakistanský telekomunikačný úrad totižto žiadal o prístup do zabezpečeného systému BlackBerry Enterprise Service. Servery spoločnosti by tak dostali „zadné vrátka“, prostredníctvom ktorých by mohla pakistánska vláda špehovať používateľov.

Spoločnosť na iniciatívu vlády reagovala nekompromisne a rozhodla sa odísť z pakistánskeho trhu. Udeje sa tak v priebehu mesiaca december. Predstavitelia spoločnosti sa vyjadrili, že vždy boli nápomocní pri vyšetrovaní trestnej činnosti. Takýmto spôsobom by ale Pakistan získal v podstate neobmedzený prístup k všetkým informáciám o zákazníkoch využívajúcich portfólio služieb BlackBerry.

BlackBerry Priv
BlackBerry Priv

Pre spoločnosť BlackBerry je súkromie ich zákazníkov na prvom mieste. Zložité šifrovanie dát je zabezpečené už na hardvérovej úrovni a v roku 2014 BlackBerry prevzalo spoločnosť Secusmart, ktorá je známa pokročilým šifrovaním hovorov. Bezpečnostné riešenia od BlackBerry využíva napríklad nemecká vláda na všetkých úrovniach, vrátane ministerstiev a podobne.

Spoločnosť BlackBerry o tejto problematike informovala na svojom oficiálnom blogu.